Rosmarin och citronkyckling med lite sällskap

Idag blev jag riktigt lurad och samtidigt så nervös att hjärnan tog semester!
Det blev lite stressigt idag efter fotbollen när jag skulle vara på flera ställen samtidigt så jag körde som en "demon" för att hämta Frida efter match. Telefonen ringer och jag ser att det är ett knepigt nummer och svarar.
-Det var polisen här…. du det går lite för fort med din bil, säger rösten
-Ja du det gör visst det , svarar jag och ser körkortet flaxa iväg i det blå och hjärtat tokslå! (det kom några ord som inte står i ordlistan också)
Sedan hör jag någon gapskratta och då är det förstås en kompis i bilen bakom som har askul!
Men det tar rätt många sekunder innan jag fattar och börjar tänka att HUR OFTA RINGER POLISEN UPP VID FORTKÖRNING?

Ja middag blev det trots allt och kycklingen och såsen blev smaskig.
 Min fina rosmarin har jag knappt använt på hela sommaren och jag fattar inte varför.
 Jag rörde ihop en marinad som kycklingen fick ligga i.

Rosmarin/citronkyckling 3 port

Marinad till 3 delade kycklinglår.
1 msk hackad färsk rosmarin( 2 tsk torkad annars)
saft och skal från 1 citron
2 msk kallpressad rapsolja
flingsalt med rosmarinsmak om du har

Låt kycklingen ligga i minst 30 minuter, gott om det blir flera timmar.
Lägg kycklingen i en ugnsform och tippa marinaden i formen.
Kör den i 175° i ca 25 min, dra på grillen högt sedan så att de blir krispiga.

Den goda såsen till kucklan
skyn från kycklingen (2 dl)
1/2 hönsbuljongtärning
1,5 dl creme fraiche, grädde, youghurt eller mjölk
(maizenamjöl till redning)
 en gnutta hackad rosmarin

Sila skyn och koka upp den med buljongtärningen.
Tippa i någon mjölkprodukt,  koka upp och red av såsen om du inte vill ha den tunn.
Jag rörde i turkyoughurt och lät den bara bli varm men rör man i lite mjöl så skär sig inte såsen om den kokar.
Smaka av med peppar och rosmarin och ev. salt

Ugnsrotisar
Jag tänkte ge sötpotatisen en chans till för jag är inte riktigt kompis med den än jag.
Den fick sällskap av morötter, några potatisar, olja, vitlök och salt och den var faktiskt helt ok.
Men jag körde potatis och morötter 10 minuter först för att sötpotatisen inte skulle bli geggigt mjuk.

Rödbetor med chevre, pinjenötter och honung
Snälla kusinen lämnade det här godiset hos mig förra helgen och nu blev det kalas tillsammans i ugnen.
Jag kokade betorna mjuka först, skalade och klyftade dom, skivade osten över och skjuts in i ugnen tills osten smälte. Honung ringlades på och Frida rostade nötter och strödde över.

6 Kommentarer

  1. Att flänga till fotbollsträningar coh matcher känner jag igen. Nu är det några år sedan men mycket bilåkning har det blivit i fotbollens namn.

    Rosmarin och kyckling är ju så gott!!

  2. åh vad gott det ser ut!=)

  3. Hmmmm…vicken kompis va!? MEN det var ju ganska kul…skratta en hel del när jag läste ditt inlägg. Ett bus värt att lägga på minnet fniss

    Kram.

  4. Åh vad gott det låter!!

  5. Mimmi: Ett tag när alla höll på med fotboll utom jag i familjen kändes det för mycket, men nu har jag bara en unge hemma men en fotbollsgalen man!

    Mona:Jag ska hämnas om jag kan! Ha ha

    Hanna och Filibaba det blev kanongott!Nu ska jag försöka övervintra min rosmarin hm..den dog ifjol för jag hade den för varmt

  6. Vilken härlig bild!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*