Ingen jul utan Jansson….

….och ingen Jansson utan månlandare!
Min Jansson blir inte lika bra om jag inte har mormor Märtas gamla “vevmojäng” för strimlorna blir lite grövre och det gillar jag. Matberedaren kan slänga sig i väggen 2 gånger om året!
Jag hade en fundering att göra Mimmis Jansson men jag fegade ur och gjorde som jag alltid gjort (nu ångrar jag mig!)
Någon fin ansjovis kör inte jag med utan jag köper ansjoviskryddade sillfileér och jag säger som Pippi – Det blir så bra så! Nu har jag vägt och mätt  och ungefär det här hamnade i en form.

JANSSONS FRESTELSE
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar

Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det fast det brukar inte jag ha
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.

6 Kommentarer

  1. Vilken läcker en! Gamla saker är så gott som alltid bäst =).

  2. Sitter och dricker en kopp espresso och äter dom goda choklad chiliskorporna. Tack för tipset! Det blev även en påse dinkelpepparkakor. Dom ska jag spara till julafton. Sen tror jag att jag ska testa och göra Jansson enligt GI.

  3. Rebecca jag har tjyvsmakat och plattat till gropen med en sked!

    Kerstin jag ska titta in på Gnistan imorgon och köpa mig en påse pepparkakor. Du kan väl berätta hur GI-Jansson blev för det låter spännande!

  4. Din vevmojäng är oslagbar att strimla med. Var rädd om den. Har alltid tyckt de liknat ett rymdskepp. 🙂

  5. GOD JUL !!!! Visst är vevmojängen underbar – jag har en likadan på ett ungefär. Dem är helt bäst!! Julkramar från mig

  6. Najs med massa mattips! 😀

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*