Hummus och tzatsiki

 

De här rörorna passar bra till plockmat och gott bröd men också i pitabröd med kött och grönt.

HUMMUS
2 burkar kikärtor
1-2 klyftor vitlök
saften av 1 citron
1 dl olivolja
(3 msk tahini om du har, blir gott ändå)
2 tsk spiskummin
en gnutta chili är gott men inget måste
salt och peppar

Skölj kikärtorna.
Mixa allt till en slät röra och glöm för allt i världen inte att smaka av.
Tippa i mera olja om du vill ha en tunnare röra!

TZATSIKI
1 gurka
2 stora klyftor vitlök
1 liter turkyoghurt 
2 tsk persillade eller mynta
salt och peppar

Dela gurkan på längden och kärna ur den med en sked.
Lägg det som en ansiktsmask över ögonen nej nu tramsar jag!
Riv den på grova sidan på rivjärnet , strö på salt och låt den ligga i durkslag ett slag.
Krama ur den hårt, går x-tra fint om man är en gnutta irriterad!
Blanda med resten, krydda och smaka.
Den blir såklart lite godare om den får gojsa till sig i kylen några timmar.

6 Kommentarer

  1. Lizette Pålsson Sälling

    Var ska jag börja? Mums!!! Allt låter och ser sååå gott ut! Är glad att pappa tipsade mig om detta! Kram Lizette

  2. Matlust: Tack för det! Jag har nyss tittat in till dig och jag säger detsamma!

    Lizette vad kul att du tittar in!Hoppas du hittar något du gillar hos mig. Jag har hört att du pluggar till lärare, bra gjort. Borde läsa något själv men helst skulle jag vilja jobba med mat på något sätt men du vet, man bor på fel ställe, här lagar alla sin egen mat. Jag hörde att du är duktig på kakor, du får tipsa mig om jag får bloggtorka!
    Ha det jättebra, kram Karin

  3. Mmm både hummus och tsatziki är jättegott ju!

  4. Jag gillar verkligen din blogg, tittar in nästan varje dag! 🙂
    Jag vill också ha tzatsiki men här hos mig smakar de svenska gurkorna väldigt beskt och fränt. Vad har hänt och varför finns det inte en enda, jäkla, ätbar gurka i hela Kalmar län?! Alla affärer tycks ha samma leverantör så nästa sommar får jag nog odla egna gurkor, utan växthus! 😉

  5. Emilie jag har varit lite tveksam till hummus men nu älskar jag det!

    Linda: Tack snälla snälla du vad glad jag blir !(passar extra bra för jag är lite grinig just nu)
    Här är gurkorna ok men testa att odla du, går säkert på en balkong i storkruka, tror du inte?

Lämna ett svar till Karin Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*