Älggryta med svamp och pressad potatis

Idag fyller yngsta dottern 19 år (jag har sååå svårt att fatta det ) och vi firade henne igår med middag här hemma. Till förrätt åt vi en rostad macka med kantarellstuvning på men den hann ätas upp innan fotografen vaknade till liv! Älggryta med svamp och tranbär blev det sedan och till efterrätt tranbärsparfait. Ja vi drack tranbärsdricka till maten också, märks det att jag har plockat tranbär eller?

Älggryta
1 kg grytbitar
2 lökar
2 morötter
buljong eller vatten+tärning
10-12 enbär
1 paket bacon
2 nävar torkad svamp
3 dl grädde
geleklick el messmörsklick
1 dl lingon eller tranbär
ev. redning
smör till stekning
salt och peppar
persilja

Bryn köttet, salta och peppra och lägg över i en gryta.
Täck köttet med buljong och låt det puttra ca 1 timme, späd ev. med vatten.
Lägg i lök och morot i bitar och låt grytan puttra vidare tills köttet är riktigt mört.
Fräs bacon och svamp och tippa i det och grädden.
Låt allt puttra lite och smaka av med mera kryddor och red ev. grytan med lite mjöl och mjölk.
Strö över bär och persilja.


Sallad blev det av:
ruccolamix på påse
tomater
snackpaprika
fetaost
olivolja
citronbalsamico
flingsalt med citronsmak


Snabbgurka
1 gurka i hyvlade skivor
1,5 dl vatten
1/2 ättika
2-3 msk socker
1/2 tsk salt

Lägg gurkan i en skål.
Blanda ättikslagen väl tills sockret löst sig.
Smaka av, den ska vara lite söt tycker jag.
Slå den över gurkan och strö persilja över.

Gelé måste det var till grytan mé!


Efterrätten blev som sagt tranbärsparfait eller glass på ren svenska!
Jag gjorde en kolasås till också men det var lika gott utan.

Kolasås
1 dl grädde
1 dl sirap
1 dl socker
1 smörklick

Låt allt koka ihop några minuter tills det blir lite simmigt
Rånen köpte jag för första gången på Konsum och dom var goda till (dom passar även att småäta samtidigt som man bloggar!)

3 Kommentarer

  1. Grattis till dotter! Visst är det otroligt gott med både gurka och gelè till grytor och stek.
    Må så gott/ Mimmi

  2. vilken lyxmiddag! vi ska äta renskavsgryta ikväll, och med egenplockade kantareller 🙂 ska bli smarr!

  3. Åh, vad gott med älg, det kan aldrig bli fel. Jagar du förresten?
    Och jo, jag håller med gurka och gele är ett måste till älgkött, herregud vad det är gott!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*