Grönkålschips och soppa

 
 

 
Ni som känner mig vet att jag älskar kål och grönkål är en storfavorit och det går verkligen att göra mycket av den! Paj, pastasås, lasagne, coleslaw, stuvnig mm mm men soppa blev det häromda`n.
 
 

GRÖNKÅLSCHIPS
 
100g grönkålsblad utan grova stjälkar och ”strängar”
2-3 msk neutral olja
1/2 tsk salt
 
1. Skölj bladen och torka de med en handduk.
 
2. Lägg de i en bunke och vänd runt dem med olja och salt.
 
3. Lägg bladen plant på en plåt med bakplåtspapper.
 
4. Torka i mitten av ugnen på 100 grader varmluft / 125 grader vanlig ugn i ca 25-30 minuter tills de känns torra men inte brända.
 
 
 
 
 
 
GRÖNKÅLSSOPPA
300g grönkålsblad utan grova stjälkar och ”strängar”
1 liten purjolök eller en gul lök
7 dl buljong
2-3 dl grädde eller gräddmjölk
3 msk smör
salt, nymalen vitpeppar, riven muskot
Gott till: Ägghalvor, stekt bacon, brödkrutonger, smördegssnurror med ost
 
 
1. Fräs den skivade purjon/löken i smöret tills den blivit mjuk men inte fått färg.
 
2. Hacka grönkålen i bitar och låt den fräsa med några minuter.
 
3. Tippa i buljongen och låt soppan koka i ca 20 minuter.
 
4. Mixa soppan slät och häll nu i grädde/mjölk tills du får den konsistens du vill ha på soppan.
 
5. Låt soppan koka ihop ngn minut och smaka av med salt, peppar och riven muskot.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*