Saffransbröd och goda skorpor!

 
Ingen jul och adventskänsla utan de här skorporna, de har blivit mina favoriter så nu gjorde jag dubbel sats på direkten. De passar dessutom perfekt till glöggen, kaffet eller att doppa i iskall mjölk!
Vill du öka på saffran och mandelsmaken ändå mer så lägg saffranet i 2 msk mandellikör en halvtimme innan baket. Jag gillar inte alls likör men i degen här blir det perfekt!
 
 
SAFFRANSBISCOTTI
2 ägg
1 paket saffran
100g rumsvarmt smör
100g mandel
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

1. Hacka mandeln.

2. Vispa ihop saffran och ägg och tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.

3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och lite kletig deg.

4. Rulla smeten på mjölad bänk i tre längder på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter.

6. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.

7. Torka mitt i ugnen  ca 1 timme i 75 °.

 
 
 
 
 
 Den här degen funkar till alla typer av saffransbröd, lussekatter, prinsar, bullar, längder och semmelbullar!
Längder kan inte jag få till men jag kanske ska öva mig för de blir väldigt saftiga och goda.
Mera fett och mera socker ska det vara i saffransbröd tycker jag, riktigt extrasaltat smör och håll igen på mjölet!
 
 
SAFFRANSDEG
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
2 paket saffran
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
mjöl till en lätt lite kladdig deg

Fyllning:
100g smör
200 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar bittermandelolja 

Pensling:
När bullarna är gräddade och svalnat så pensla med smält smör och vänd i strösocker eller med vispat ägg före gräddning.

♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag), eller lägg det i likör/sprit!

♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.

♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.

♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter, rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked.

♥ Jäs bullarna 30 minuter till, grädda i 225-250° 6-8 minuter

♥ Pensla med smält smör när bullarna svalnat lite och doppa dem sedan i strösocker.

 
 
 
 
De här bakade jag ifjol efter Roy Fares recept!
 
 
 
 

En kommentar

Lämna ett svar till Dekora - Bakblogg Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*