Ädelostpaj med spenat och en päronsallad

ädelostpaj

Trevlig lördag mina vänner! Idag ska jag ut och njuta av fina vädret och kanske… bara kanske greja lite i köket;-)

Om du gör den här pajen så lova att du gör päronsalladen till för de passar grymt bra ihop!

Det funkar fint med en bit paj och lite sallad till förrätt också.

Pajreceptet är till en lite större pajform ca 28 cm.

 

INGREDIENSER

  • 200g smör
  • 4dl vetemjöl +en gnutta till
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1/2 tsk salt

FYLLNING:

  • 4 ägg
  • 4 dl grädde eller gräddmjölk
  • 125g ädelost
  • 125g fryst bladspenat
  • 1,5 dl riven ost
  • riven muskotnöt
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk smör

 

GÖR SÅ HÄR:

 

1. Blanda ihop pajdegen för hand eller med maskin och låt den vila kallt 30 min. Sätt ugnen på 175 grader!
2. Tina spenaten och krama ur all vätska och hacka den i småbitar.
3. Stek spenaten försiktigt i smöret några minuter och krydda med lite salt och riven muskot.
4. Kavla eller tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, nagga degen, tryck fast folie på kanten så pajdegen inte glider ner och förgrädda 10 minuter.
5. Fyll skalet med spenaten och smula över ädelosten, blanda ägg med grädde, salt (salta försiktigt eftersom osten också är salt) och peppar och häll blandningen i pajformen.
6. Strö ost på toppen och grädda i ca 30 minuter tills pajen fått färg!

SALLAD MED PÄRON OCH NÖTTER

  • 1 påse krispig mixsallad eller liknande
  • 2 stora mogna päron
  • 1,5 dl valnötter eller hasselnötter
  • 2-3 msk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk socker eller honung
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

 

Gör så här:

  1.  Skölj salladen och  lägg den på ett fat.
  2. Klyfta päronen, lägg dem på salladen och pressa över citronsaften.
  3. Dela valnötterna/grovhacka hasselnötterna och rosta dem i torr stekpanna.
  4. Strö över socker eller honung, låt nötterna bli karamelliserade men akta så de inte bränns och låt de sedan kallna.
  5. Ringla över olivoljan på salladen, strö över nötterna, salta och peppra lite grann.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*