Krispig marängtårta med smörkräm och jordgubbar

vårgårdatårta

Det är visst någon som fyllt år här i huset och hon har visst fyllt 50?? Konstigt för hon känner sig som 25 !!! (Ja i alla fall i knoppen;-) Jag hade en fantastisk dag med släkt och vänner och allt blev precis som jag önskat mig! Jag bjöd på busenkel mat: Gulaschsoppa, bröd och ostar och tårtbuffè så jag kunde bara umgås och njuta av kvällen medan Anna och Cyril fixade i köket. Alla som känner mig vet att jag älskar att dansa (disco visst låter det lite krisigt, ha ha) och så blev det, härlig känsla när alla åldrar är med på dansgolvet, särskilt min fina mamma som snart är 80 :-)

Jag gjorde bara den här tårtan själv för svärmor gjorde Schwarzwaldstårtor och mamma gjorde blåbärsrullar.

Gör gärna dubbel sats och grädda två plåtar med maräng så får du en tårta som är lika stor som plåten!

 

 

INGREDIENSER

  • 4 stora äggvitor (5 om du har små ägg)
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl puffat ris, typ Vårgårda

SMÖRKRÄM

  • 4 stora äggulor (5 om du har små ägg)
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk vetemjöl
  • 100g smör, kom ihåg riktigt smör och gärna extrasaltat!
  • 1/2 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

 

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 125 grader och lägg ett oljat smörpapper på en plåt.
  2. Vispa äggvitor och socker tills det är fast och vänd sedan ner riset med en slickepott.
  3. Klicka och smeta ut marängsmeten på plåten och grädda i ca 1 timme.
  4. Lägg alla ingredienser till smörkrämen utom smör och vanilj i en kastrull och sjud sakta under ständig omrörning.
  5. När krämen tjocknat ta kastrullen från plattan och blanda i bitar av smöret några i taget.
  6. Vispa krämen slät och rör sist ned vaniljen och låt krämen svalna.
  7. När marängen kallnat dela den på mitten, lägg smörkrämen mellan och garnera med grädde, smält choklad och bär.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*