Coq au vin utan tupp med potatis och fänkålspuré

 

tupp i vin1 tupp i vin2

Det här med gryta på bild är nog det svåraste att få till men jag lovar att det är godare än det ser ut 😉 Buljongen blev ljuvligt god. Jag hade ingen lårfilé utan tog 3 stora kycklinglår som jag stekte med alla kryddor och de fick sjuda i vin och buljong i ca 40 minuter.  Sedan följde jag receptet från MerSmak-tidningen. Det blir ju extra god buljong när benen fått koka med, kycklingens alltså 😉

Jag kokade potatis med fänkål och gjorde puré/mos och det passade superbra till grytan.  Se till att koka så både potatis och fänkål är riktigt mjuka innan du vispar/mixar moset och eftersom det inte var någon grädde i grytan så slank det ner rejält i moset.Smaka av med salt, peppar, lite muskot, smörklick och som om det inte räckte lite riven ost med smak!

 

INGREDIENSER

  • 8 kycklinglårfileér, ca 500g
  • 20 steklökar
  • 250g champinjoner
  • 140g italiensk salami
  • 2 blekselleristjälkar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 lagerblad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör till stekning
  • ev maizena till redning
  • 1/2-1 dl hackad persilja eller gräslök

 

Gör så här:

  1. Dela kycklingen i bitar i en gryta, bryn den i smör, krydda och lägg åt sidan.
  2. Stek lök, svamp, salami, vitlök, timjan och fänkålsfrö i samma gryta och lägg sedan tillbaka kycklingen.
  3. Tillsätt nu vin, vatten, buljongtärningar, lagerblad och skivad selleri och låt allt småputtra i ca 20 minuter.
  4. Späd ev. och red av med maizena om du vill ha en simmigare buljong.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*