Bönbiffar, rostad blomkål och rödbetor med ostkräm

veggobiffar

Favoriter i repris här som passar bra när man har en vegetarian hemma några månader eller flexitarian stämmer bättre för älgkött och fisk funkar också fint! Det där blanka, svarta, bländande är bara rödbetor som är mycket godare än de ser ut 😉

 

 BÖNBURGARE (6-8st medelstora)

2 paket (à 380 g) kidneybönor (Zetas ekologiska bönblandning tog jag)
0,5 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 ägg
2 tsk mald spiskummin
1/2 dl persilja eller koriander
0,5 dl potatismjöl (här tog jag lite mer för jag var rädd att de skulle bli lösa)
chili av något slag (färsk, torkade flakes eller lite sambal)
1 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
olivolja/smör till stekning
  1. Hacka löken till burgarna och fräs den i smör/olja  på svag värme tillsammans med spiskummin tills löken är mjuk.
  2. Skölj bönorna, låt de rinna av och mixa sedan dem med alla de övriga ”burgaringredienserna” i en matberedare
  3. Rulla till bollar och platta sedan till biffar.
  4. Hetta upp en panna med olja/smör och stek dem gyllenbruna på båda sidor.
  5. Smeten kan verka lite lös men biffarna blev fasta när de stekt en stund!

 

ROSTAD BLOMKÅL

Ät kålen som ett tillbehör till kött, fisk eller som en ensamrätt! Tillsammans med rökt fläsk, kassler eller bacon blir det också yummie!

 

  1. Gnid in blomkålen rejält med smör ca 100g, salta och skjuts in i ugnen på 175 grader tills kålen är mjuk men med lite motstånd.
  2. Ös kålen några gånger med det brynta smöret från ugnsformen.
  3. Det tog ca 70 minuter för mitt kålhuvud

 

ROSTADE RÖDBETOR

  • 1 medelstor rödbeta/portion
  • rapsolja
  • salt
  • honung
  • torkad eller färsk örtkrydda t.ex timjan eller oregano

 

  1. Koka rödbetorna tills de är lätt kokta men har en hård kärna eller skala och klyfta dem utan kokning.
  2. Om du kokat dem så gnugga av skalet när de svalnat lite och skär i klyftor.
  3. Sätt ugnen på 200 grader
  4. Lägg betorna i en ugnsform med olja, krydda, blanda runt, ringla över honung och kör dem i ugnen tills dem fått lite färg och är mjuka.

 

PICKLAD LÖK

2 rödlökar, medelstora
2 msk ättika 24%
4 msk socker
6 msk vatten
ev. färsk chili eller en nypa torkade flakes
1. Koka upp ättika, socker och vatten och häll det över den skivade löken.
2. Strö över chili och låt löken kallna i lagen.

 

 

OSTKRÄM

  • 3 dl creme fraiche
  • 100g chevré eller någon annan mjuk ost, 1 dl riven lagrad ost blir också gott!
  • färsk eller torkad timjan
  • salt, peppar
  • ev. en gnutta honung

 

  1. Riv chevrén på grova sidan på rivjärnet och blanda med det övriga. (funkar fint med en mixerstav också)
  2. Smaka av med kryddor och ev en gnutta honung

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*