Mumsiga kakor med nötter och choklad och klassiska syltkakor!

havrekakor

Några lätta kakor att baka till jul om ni nu inte bakat klart redan!

 

ANNELIKAKOR ca 20 st
3 dl fiberhavregryn
100 g mjukt smör
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk grädde
25 g valfri choklad
1/2 dl hasselnötter

 

 

1. Blanda smör, fiberhavregryn och socker.

2. Rör ner mjöl och grädde.

3. Hacka choklad och nötter och rör ner i smeten.

4. Forma till en deg, plasta och låt vila i kylen ca. 15 min.

5. Rulla 20 bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

6. Tryck ut bollarna ganska mycket, till den kakstorlek du vill ha för de flyter inte ut själva.

7. Grädda i 12-14 min i 180 grader.

8. Låt kakorna svalna.

9. Smält chokladen, doppa kakorna i den eller ringla över och låt kakorna kallna i kylen.

 

 

 

hallongrottor1 hallongrottor2

 

 

INGREDIENSER

  • 125g mjukt smör (gärna extrasaltat tycker jag)
  • 0,75dl strösocker
  • 2dl vetemjöl
  • 0,5dl potatismjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5tsk bakpulver
  • 1/2-1 dl fast hallonsylt

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Vispa ihop smör och socker. (Kan väl erkänna att jag rörde ihop allt på en gång med elvispen ?
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop det med smörblandningen tills det blir en mjuk deg.
  3. Rulla degen till en smal rulle, linda in den i plastfolie och låt den vila 30min eller över natten.
  4. Dela rullen i 20 bitar, rulla bollar och lägg i småbrödsformar.
  5. Gör en liten grop i varje kaka och fyll med en klick sylt.
  6. Grädda i ca12 minuter.

Receptet hittade jag på Coop.

 

 

CHOKLAD OCH JORDNÖTSCOOKIES
3,5 dl havregryn
2 msk majsstärkelse
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
125 g smör, rumstempererat
2 dl strösocker
1/2 dl ekologiskt jordnötssmör
1 ägg
2 dl salta jordnötter
2,5 dl chocolate chips (eller 200g hackad mörk choklad)

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda havregryn, majsstärkelse, bakpulver och bikarbonat i en bunke.

3. Vispa samman smör, strösocker och jordnötssmör.

4. Tillsätt ägget och vispa vitt och fluffigt i några minuter.

5. Tippa i de torra ingredienserna och blanda om, när kakdegen nästan gått ihop blanda då i jordnötter och choklad och rör ihop.

6. Fördela ca 1 msk per kaka på en plåt klädd med bakplåtspapper (jag gjorde mina större)

7. Grädda dina kakor i ca 12-15 min (gräddade mina i 20 minuter för jag vill ha de krispiga)

Här kommer mina favoritsnittkakor som är godast att doppa i riktigt kall mjölk! Det är omöjligt att bara ta en kaka……..

Chokladsnitt
200 g smör eller margarin
2 1/2 dl socker
2 msk vaniljsocker
4 msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

De här är lätta att göra ,bara att blanda ihop allt, göra 4 långa rullar,
ingen pensling eller nåt pärlsockertjafs.
Det bästa av allt  är att det är mycket kakao i degen.
Obs!!! Provsmaka inte degen för då blir det så få kakor!
Grädda i 175° i ca 15-17 min
Dela kakorna lite snett när du tar ut dem från ugnen.

Kolakakor
200 g smör
2 dl socker
5 dl mjöl
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 msk sirap

1. Rör smör och socker.

2. Tippa i de övriga ingredienserna och kör till en jämn smet, jag är lat och kör alltid med elvispen!

3. Dela degen i fyra bitar (låt den vila om den är trött men jag gräddar ofta direkt)

4. Rulla ut till längder, tryck till dom lite lätt.

5. Grädda tills de är ljusbruna och krispiga i ca 15 min 175°

 

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*