Snabbt och gott tunnbröd i stekpannan!

tunnbrod

Det gick fort att bli kall idag när vi skulle skotta snö på Näset -29,5 men jag värmde mig vid spisen med lite brödbak när vi kom hem. Det här brödet går fort att göra för det behöver inte jäsa, kom bara ihåg att degen ska vara ganska lös så mjöl behövs på bakbordet! Nu är jag ingen mästare på att kavla tunt men det blir gott ändå 🙂 Jag använde mjölet som var med i Smakboxen, Manitoba Cream från Ramlösa Kvarn som är ett siktat specialmjöl som ska ge extra gott och luftigt bröd.

INGREDIENSER  10-12 kakor
50 g smör
5 dl mjölk
1/4 paket jäst
1/2 tsk salt
1 msk sirap
1/2 tsk hjorthornsalt
2-3 dl rågsikt eller grahamsmjöl
7 dl vetemjöl
Det behövs en gnutta mjöl till utbaket eftersom degen ska vara lite lös!

Gör så här:

1. Smält smör och tippa i mjölken, värm till 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke, tippa i lite av  degspadet och rör tills det blandats.

3. Tillsätt, salt, sirap och mjölet blandat med hjorthornssaltet i degspadet och arbeta ihop allt till en ganska lös deg

4. Dela degen i 10-12 bitar, kavla de tunt med kruskavel (eller vanlig kavel och nagga med gaffel) och grädda i torr het panna tills de “bubblar” till och fått färg, ngn minut bara på varje sida.

 

2 Kommentarer

  1. Oändligt mycket tack för det här tunnbrödsreceptet!
    Det blev en superfavorit hos oss direkt och man kan lugnt säga att det kavlats en hel del tunnbröd här senaste månaden.
    Enda nackdelen är väl kanske att det tar slut jättesnabbt när det är så himla gott.
    Så otroligt mycket godare än matbutikernas massproducerade tunnbröd som är totalt smaklöst i jämförelse.

Lämna ett svar till Karin Walker Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*