Hel kyckling med citron och rosmarin

Kyckling rosmarin citron

Det här är mat som sköter sig själv mina vänner och dessutom blir det en saftig kyckling med en ljuvligt god sås av skyn i formen! Har du tid så blir det väldigt gott att blanda lite rosmarin, vitlök och rivet citronskal med 75 g smör att gnida in kycklingen med, gärna under skinnet. En perfekt rätt när man är ledig!

 

INGREDIENSER

  • 1 hel färsk svensk kyckling
  • 1 citron
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 4 kvistar rosmarin
  • (1 stjälk selleri om du råkar ha)
  • salt och nymalen svartpeppar

Sås:

  • 3 dl buljong från formen
  • 2 dl creme fraiche
  • 1-2 tsk hackad rosmarin
  • 1 msk pressad citron
  • salt och nymalen svartpeppar

Servera kycklingen till:

  • Kokt eller pressad potatis
  • Rostade rotsaker

 

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg kycklingen i en ugnsform som bara är lite större än kycklingen.
  3. Pressa citronen i och på kycklingen, salta, peppra och ha 1 dl vatten i formen.
  4. Dela vitlöksklyftorna i halvor och stick in dem i eller runt kycklingen (ev. lägger du i sellerin också)
  5. Låt kycklingen vara i ugnen 65-70 min, temp vid benet ska vara 70 grader.
  6. Lyft kycklingen ur formen och se till att saften från kycklingen stannar i formen.
  7. Vispa ur den med vatten och sila så du får ca 3 dl buljong.
  8. Koka upp buljongen med creme fraiche, smaka av med hackad rosmarin, pressad citron och kryddor.
  9. Dela kycklingen i bitar, servera med såsen och potatis eller rotsaker av något slag.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*