Långjäst bröd till helgen?

långjästa

 

långjäst bröd

Det här är brödet för dig som inte har tålamod att sköta om en surdeg men som gärna vill ha ett bröd som liknar surdegsbröd! Ja den personen är jag också och det här är verkligen ett enkelt bröd som kan jäsa tills du har lust att grädda det, visst låter det underbart? Det funkar att baka på ett vanligt vetemjöl men jag måste erkänna att med ett specialmjöl blir det ändå bättre;-)

INGREDIENSER

  • 6-8 g jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • ca 12 dl vetemjöl special eller manitoba cream
  • 1 knapp matsked salt

 

Gör så här:

1. Rör ut jästen i det kalla vattnet.
2. Tippa i mjölet och kör i maskin ca 10 minuter, tillsätt saltet de sista minuterna. Degen är kladdig!
3. Låt sedan degen jäsa i bunken 10-14 timmar i rumstemperatur (kallt kan den jäsa mycket längre)
4. Sätt ugnen på högsta temperatur! Tippa över degen på plåt med plåtpapper, strö över lite mjöl och låt jäsa 30 minuter, alt dela degen på mjölat bord i 2 bitar och snurra till 2 baguetter.
5. Dra över brödet på het plåt och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter för baguetter, 25-30 för ett stort bröd,  kasta in en kopp vatten efter halva gräddningstiden. Vrid ev ner temperaturen på slutet när du gräddar det stora brödet, men det här brödet ska vara välgräddat!

3 Kommentarer

  1. Ingrid ljunggren

    Lätt ungefär vilken temperatur menas med den högsta?

  2. Ingrid ljunggren

    Okej tack:)

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*