Grekisk Moussaka

Här får ni en favorit i repris för just nu är jag i fjällen och har det mysigt!
Jag trodde inte att moussaka skulle vara såhär gott! (Jag har ätit det i Grekland men det var ingen höjdare). Det blir högsta betyg till Alexandra Pascalidou för jag har nästan följt hennes recept. Aubergine köper jag sällan men brukar göra på liknande sätt fast med bara potatis.
Nu halverade jag det här receptet och det känns som att 4 hungriga kommer bli mätta så det är rejält tilltagna portioner i receptet.
Mitt tips är att salta och peppra rejält på grönsakerna!
MOUSSAKA  6 portioner (jag tycker 8-10 😉
4 auberginer
1 kg potatis
KÖTTFÄRSSÅS
1 dl olivolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500g nöt eller lammfärs
1 1/4 dl vitt vin
1 burk krosade tomater
2 msk tomatpure
2 msk bladpersilja
2 krm muskot
2 krm kanel
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
en nypa chiliflakes eller lite färsk
2,5 dl riven ost
1/2 dl ströbröd
BECHAMELSÅS MED OST
1 1/2 dl vetemjöl
3msk rapsolja
9 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm muskot
2 dl riven ost
2 ägg
1. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor, blötlägg i saltat vatten för att mildra den beska smaken. Efter 20 min torkar du dem på hushållspapper.
2.Skala och skiva potatisen ganska tunt, bryn den lätt i olja, krydda med salt och peppar och lägg den i botten på en stor ugnsform. Bryn auberginen på samma sätt men lägg den åt sidan så länge.
3. Köttfärssåsen: Fräs löken och vitlöken tillsammans med köttfärsen och tillsätt den andra ingredienserna till köttfärsåsen och låt puttra i 15 minuter på svag värme.
4. Ostsåsen: Vispa mjölet med rapsoljan. Häll mjölken i kastrull,  låt den bli varm och tillsätt mjölet som du vispat ut med rapsoljan. Låt såsen koka upp under omrörning i 2-3 min, tills du får en fin slät sås.
5.Ta bort kastrullen från plattan, salta, peppra och tillsätt osten och äggen, rör snabbt runt.
6.Lägg köttfärsen på potatisen och därefter auberginen och häll sedan över ostsåsen så den täcker auberginen.
7.Strö över ost och lite ströbröd, för att skapa en krispig yta och grädda i ugnen på 200°C i ca 40- 45 minuter.
8. Moussakan blir extra god om den får ”vila” lite innan servering. Sallad och tzatsiki passar perfekt till!

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*