Tjälknöl, potatis och jordärtskocksgratäng och en krämig svampsås

tjälknöl2

tjälknöl1

Ja mat som sköter sig själv det gillar vi väl alla, eller? Det gäller bara att planera in/utplockning av köttbiten ur ugnen så att någon är hemma och vaken när köttet ska ut 😉 Saftigare, mjukare och mörare kött är svårt att hitta!

Ingredienser till Tjälknöl

  • 1-1,5 kg frusen älgstek eller nötstek
  • 1 dl salt
  • 5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 3 tsk torkade örter t.ex timjan, oregano, basilika
  • 1 tsk grovmald peppar

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 75 grader och lägg in den frusna steken i en ugnsform och låt den ligga i 11-12 timmar, den kortare tiden om du vill ha köttet rosa.
  2. Blanda ihop de övriga ingredienserna till saltlagen, rör tills allt löst sig.
  3. När köttet är klart lägg det tillsammans med lagen i dubbla plastpåsar i 5-8 timmar.
  4. Skär i tunna skivor innan det är dags att äta och servera köttet kallt.

 

potgratäng

Här ska vi inte snåla på vätska i gratängen tycker jag, det kan aldrig bli för mycket, blandade både grädde och mjölk här men extra krämigt (och mäktigare) blir det med bara grädde. Jordärtskockor gillar jag och glömde skörda alla i höstas men de är fina att plocka upp efter vintern också. Jag älskar skockor men magen gör uppror om jag äter för mycket, blanda gärna soppor och pureér med potatis och fett, nyttigt är det visst också läs här.

 

Ingredienser Potatis/jordärtskocksgratäng

  • 700g potatis
  • 300g jordärtskockor
  • 2 klyftor riven vitlök
  • 4 dl grädde
  • 2 dl standardmjölk
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1,5 dl riven ost med smak

 

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatis och jordärtskockor och skiva de tunt för hand eller på maskin/mandolin.
  3. Varva rotsakerna i en gratängform, salta och peppra mellan varven.
  4. Blanda ihop vätska, vitlök och kryddor och häll det i formen (har du bråttom så koka upp gräddmjölken först).
  5. Toppa med osten och gratinera i ugnen i ca45 minuter tills gratängen är mjuk och fått färg.

 

Ingredienser till svampsås

  • 1 liter svamp, trumpet, tratt, bland eller champinjoner / 5 dl torkad svamp som blötläggs först
  • 2 msk smör
  • 4 dl grädde (funkar att ta hälften mjölk och reda av med lite maizena också)
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/2-1 svampbuljongtärning eller ngn annan typ av buljong/ fond
  • ev salt och nymalen peppar

 

1. Lägg den färska svampen i en varm panna och låt vätskan släppa och koka in.

2. Lägg sedan i smöret, stek svampen och krydda.
3. Tippa i grädde och låt det puttra ihop tillsammans med tomatpuré.
4. Vill du ha tjockare sås så red med mjöl och mjölk.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*