Jordärtskockssoppa med skinkchips

jordärtskockssoppa

Tycker ni att soppa är höst och vintermat så håller jag inte med, förresten har det varit ruggväder här idag så en soppa är inte fel. Jordärtskockor är nyttiga små knölar fast man kan bli grymt fisig av dem 😉  Läs här. Jag har skördat de som legat under snön hela vintern och de flesta var jättefina, lättodlade dessutom och växer som ogräs!

Passar som en förrätt också i en liten kopp eller fint glas!

 

Ingredienser 4portioner

  • 500g potatis
  • 300g jordärtskockor
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 1 -2 klyftor riven vitlök
  • 1 dl grädde
  • 3 msk pressad citron
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 4 stora skinkskivor, proscuitto, parma, kallrökt skinka eller vanlig rökt funkar också!
  • 1 dl grovriven lagrad ost
  • färsk timjan, basilika, persilja eller gräslök att garnera med

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.Skala potatis och skockor och koka dem mjuka i grönsaksbuljongen.
  2. Lägg skinkskivorna på en plåt med plåtpapper och torka i ugnen tills de är krispiga, funkar att köra dem i micron också utspridda på ett fat.
  3. Mixa soppan slät med stavmixer eller i matberedare.
  4. Tillsätt grädde och citron och låt soppan koka upp.
  5. Smaka av med kryddor, kryddgrönt och ev mera citron och späd med vatten om soppan är för tjock.
  6. Servera med skinkchips, timjan och riven ost på toppen!

2 Kommentarer

  1. Kerstin Henriksson

    Nu ska jag ta mig tusan bjuda maken på Jordärtskocksoppa till helgen med det här receptet, lyckan är väl för mig att jag har både Potatis o Jordärtskockor ute i landet .. Mumsigt blir det ? #chiliconkarin

  2. Ja det är ju grymt gott Kerstin! Jag har inte skördat några skockor än men de är väldigt långa 😉

Lämna ett svar till Kerstin Henriksson Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*