Saffransbullar i olika former!

lussebullar
Jag har bakat saffransbröd i helgen och den här degen gillar jag, sen är det bara att forma det man vill,  lussekatter, prinsar, bullar, längder eller semmelbullar.
Mera fett och mera socker ska det vara i saffransbröd tycker jag, riktigt extrasaltat smör och håll igen på mjölet, min deg är riktigt kladdig!

SAFFRANSDEG
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
4 paket saffran
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
mjöl till en lätt lite kladdig deg

Fyllning:
200g smör
200 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar bittermandelolja

Pensling:
ägg, pärlsocker eller smält smör och strösocker

 

♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag), eller lägg det i likör/sprit några timmar före baket.

♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.

♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.

♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter.

 Prinsar: Rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked eller klipp ett jack med en liten sax.

Saffranssnurror: Kavla ut degen till en rektangel, bred på fyllning, rulla ihop som en rulltårta, skär i bitar och lägg på plåt/bullformar.

Lussekatter: Rulla ut degen till en smal rulle, dela den i småbitar och rulla varje bit till en lång orm, forma lussekatter

♥ Jäs bullarna 30 minuter, pensla med ägg och strö på pärlsocker före gräddning eller pensla med smält smör när bullarna är gräddade och svalnat lite, doppa dem sedan i strösocker.

♥ Grädda i 225-250° 6-8 minuter.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*