Ungersk gulaschgryta med rotsaksmos och picklad kålrabbi

gulaschgryta

gulaschgryta1

 

Gulaschgryta 2

Picklad kålrabbi

gulasch

 

INGREDIENSER

  • 1,5 kg grytbitar av nöt, älg eller gris
  • 300 g starka korvar
  • 2 stora lökar
  • 3 klyftor riven vitlök
  • 3 paprikor, inte jättestora
  • 3 stjälkar selleri
  • 1,5 dl tomatpuré
  • buljong från kok eller vatten+2 tärningar
  • 3 tsk hel spiskummin
  • 3 tsk hel kummin
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk vinäger
  • 2 tsk socker
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1/2 dl hackad persilja

GÖR SÅ HÄR:

  1. Mortla ihop spiskummin, kummin och paprikakryddan.
  2. Stek grytbitarna i omgångar i en stekpanna eller gryta så att de får fin färg, strö över av ”kumminmixen”, salta och peppra.
  3. Lägg allt kött i en gryta/ kastrull och låt tomatpurén fräsa med.
  4. Täck köttet med buljong och låt nu grytan småputtra i ca 1-1,5 timme, späd med vatten om det behövs.
  5. Dela paprikor och lök i bitar, selleri och korven i skivor.
  6. Låt paprika,selleri och lök puttra med i ca 30 minuter och lägg i korven när köttet känns mört och låt grytan puttra ihop i 5 minuter.
  7. Smaka av med vinäger, socker, kryddor och om du vill ha mera tomatsmak.
  8. Strö över persilja och servera med potatis eller mos av något slag.

 

ROTSAKSMOS

Det blir gott hur du än fördelar rotsakerna men ta totalt ca 2 kg. Koka rotsellerin för sig för den behöver lång koktid om du inte gillar att det är bitar i moset!

Koka tills allt är mjukt, tippa i  smör och en skvimp mjölk och kör med elvisp tills du får den konsistens du vill ha.

Smaka av med kryddor!

  • 2 kg rotselleri, palsternacka och potatis
  • 50 g smör
  • mjölk, en liten skvimp bara
  • salt, nymalen vitpeppar, riven muskotnöt

 

PICKLAD KÅLRABBI

Den lilla rotsaken är ju väldigt krispig och god att äta som den är men skala den, skiva tunt gärna med en mandolin, slå på en kall 1-2-3 lag och sen har du ett jättegott tillbehör till köttgrytan. Det håller minst 1 vecka i kylskåpet!

  • 2 kålrabbi
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk salt

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*