Rotsakssoppa till många med bacon och riven ost

ROTSAKSSOPPA

Pssst…. det blev ingen tallriksbild här men ni får låtsas att ni ser en 😉

Det här blev en rejält stor soppa det som räcker till flera middagar och matlådor, perfekt att frysa in och ta fram när man inte hinner laga. Ta de rotsaker du har i din grönsakslåda! Det känns extra bra om man inte behöver slänga något som börjar se lite mjukt och “ledset” ut, allt går ner i en grönsakssoppa!

INGREDIENSER 10-12 port

  • 2 kg rotsaker ( fördela som du vill) potatis, rotselleri, palsternacka, jordärtskocka
  • 2 gula lökar
  • 2 knippen broccoli
  • 1 purjolök
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 liter (ca) grönsaksbuljong så det täcker grönsakerna
  • 3 dl grädde
  • 1-1,5 citron, saften av den
  • 4 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

TOPPING

  • 3-4 paket stekt bacon
  • riven lagrad ost

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Skala och dela rotsakerna och broccolin i bitar (stammen på broccolin ska koka med)
  2. Hacka lök, purjolök och vitlök.
  3. Fräs löksorterna mjuka i oljan i en stor kastrull.
  4. Låt övriga grönsaker fräsa med och få lite färg.
  5. Tippa i buljong så det täcker grönsakerna och koka allt mjukt.
  6. Mixa soppan slät med en mixerstav, tillsätt grädde, citronsaft och späd med vatten eller buljong till lagom konsistens.
  7. Låt soppan sjuda och smaka av om du vill ha mera citron och kryddor.
  8. Servera soppan med stekt bacon och riven ost!

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*