Enkel grön pastasallad till buffén, lite vårkänslor kanske?

pastasaollad

pastasallad3

Den här gröna salladen passar bra om du har en tomatsallad på din buffé och just därför valde jag och göra en grön sallad bara. Såklart passar det med med mera gröna blad/salladsmix i salladen också men jag tyckte det var kul med en ”minisallad” där både pastan och det gröna var ”smått” liksom!

INGREDIENSER

  • 300g minipasta av något slag, små fjärilar hade jag
  • 1 zucchini
  • 2 nävar ruccola
  • 2 stjälkar selleri
  • 1/2 dl kallpressad rapsolja
  • 1/2-1 citron, saften av den
  • 2 tsk honung
  • 1 riven vitlök
  • salt och nymalen svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Koka pastan så den har lite tuggmotstånd i rejält saltat vatten.
  2. Skär zucchinin i små tärningar, strimla sellerin och hacka ruccolan.
  3. Rör ihop olja, citron, honung, vitlök, salt och peppar.
  4. Spola pastan i kallt vatten, rör ned allt det gröna och dressingen.
  5. Smaka av om du vill ha mera kryddor eller syra från citronen.

 

kyckling med bacon

Den här kycklingen har jag gjort många gånger och den går att förbereda. Kycklinglårfilé blir allra saftigast och godast tycker jag, dock blir det inte lika snyggt som bröstfilé i skivor men jag vill helst gå på smaken. Kycklinglårfilé blir heller inte torr och tråkig om man kör den för länge i ugnen. På bilden här har jag inte gjort som i mitt recept utan hoppade över marinaden och parmesanen, jag ringlade lite buljong från ugnsformen över kycklingen istället. Parmesanen kommer på min favoritsallad så det blev lite kaka på kaka att ha på båda, eller kan det bli för mycket parmesan ;-)?

 

INGREDIENSER

  • 2 kg kycklinglårfilé (eller bröstfilé)
  • 2 paket bacon a´140g
  • 6-7 soltorkade tomater i bitar
  • 50 g hyvlad/grovt riven parmesan
  • 1 näve basilikablad till garnering
  • olja till stekpannan
  • salt, nymalen svartpeppar, favoritkrydda gärna med paprika och lite chili

MARINAD

  • 2 dl rapsolja
  • 1 dl vit balsamvinäger eller pressad citron
  • 2 msk flytande honung
  • 1/2 kruka basilika
  • 1,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Bryn kycklingen i oljan i en stekpanna, krydda rejält och lägg fileérna i en ugnsform och kör tills innertemperaturen är ca 72 grader.
  3. Blanda under tiden till marinaden och stek baconet knaprigt.
  4. När kycklingen är klar och svalnat lite så lägg den i en stor plastpåse tillsammans med marinaden, gärna i flera timmar eller över natten.
  5. Skiva kycklingen tunt och lägg den på ett stort fat.
  6. Ringla över marinad, stekt bacon, parmesanost, basilkablad och nymalen svartpeppar.

 

Panzanellasallad är min absoluta favorit, tyvärr är bilden lite missvisande för det ska vara mest tomater i den tycker jag men det blev inte fel med avokado heller;-)

Ringla över dressing, vänd ner brödet och strö över parmesanosten precis före servering!

INGREDIENSER

  • Tomater
  • Paprika i olika färger
  • Rödlök i skivor
  • Brödkrutonger som du stekt krispigt i panna med både smör och olivolja
  • Dressing av olja, citronsaft, riven vitlök, salt och nymalen svartpeppar
  • Grovt riven parmesan

 

Några röror är såklart gott till och bröd såklart!

 

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*