Krämig gratäng med rotsaker och lite köttfärs

köttfärsgratäng2

Jag tog upp 500 g köttfärs idag och tänkte att nu ska det bli mycket grönsaker, lite färs och många portioner. Köttfärsfrestelse brukar jag göra med bara potatis, färs, lök och grädde men idag fick det gå med både morot, palsternacka och zucchini för att dryga ut färsen och det blev riktigt gott! Den övriga färsen på 250 g fyllde jag 2 zucchinis med men de receptet kommer senare (pssst bilderna blev så fula så det blir omtagning i dagsljus)

Hoppsan jag glömde att ha på riven ost det hade jag ju tänkt!!

INGREDIENSER 6 port

  • 1,2 kg potatis
  • 2 morötter
  • 2 medelstora palsternackor
  • 200 g zucchini
  • 1 stor gul lök
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 250 g köttfärs
  • 1 msk soya
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 buljongtärning, valfri sort , ja inte fisk då 😉
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl grädde
  • 2-3 dl riven ost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 3 msk olja till grytan

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och dela morot och palsternacka i småbitar, dela zucchinin i likadana bitar, hacka lök och vitlök fint.
  3. Fräs köttfärsen i en gryta med olja, salta och peppra och låt sedan alla grönsaker fräsa med tills färsen är genomstekt.
  4. Låt tomatpuré + soya fräsa med och smula sedan ner buljongtärningen och tippa i vattnet.
  5. Låt röran puttra ihop några minuter och ställ den sedan åt sidan.
  6. Skala och skiva potatisen i matberedare, med mandolin eller för hand.
  7. Varva potatis och köttfärsröran i en ugnsform 30×20 cm ungefär, salta och peppra på potatisen.
  8. Tippa i 4 dl vispgrädde, strö över ost och kör gratängen i ugnen på 200 grader tills potatisen är mjuk och fått färg.
  9. Dra på grillen på slutet om du vill ha mera färg!

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*