Köttfärssoppa med vitkål och morot

köttfärssoppa

Hoppsan här blir det köttfärs igen, känns som färs mest hela tiden men det blev en hel del älgkött i höst och såklart malde vi mycket också. Den här soppan är ju typ Nikkaluoktasoppa som är ett vanligt recept som snurrar runt och det blev gott trots få ingredienser. Ta det grönsaker du har och stänk i lite tabasco eller 1 tsk sambal om du vill ha lite hetta i soppan!

Skidpremiär blev det för oss i helgen i Tänndalen, bästa fjällen om du frågar mig 😉 Lugnt, inga köer och underbara pister och det passar oss, kolla gärna filmklippet!

 

INGREDIENSER

  • 300 g köttfärs av valfri sort
  • 200 g vitkål
  • 1 stor morot, ca 100 g
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 msk senap
  • 1 fp passerade tomater a´260 g
  • 7 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 tsk balsamvinäger eller vanlig vinäger
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olja till stekning

Gör så här:

  1. Strimla vitkålen fint, grovriv moroten på ett rivjärn, hacka lök och vitlök.
  2. Fräs grönsakerna i olja i en stor kastrull tills de mjuknat lite men inte fått färg.
  3. Tippa i tomatpuré, senap och kryddor och låt det svänga runt.
  4. Pytsa i tomater, vatten och buljongtärningar och låt soppan småputtra.
  5. Stek och krydda färsen med salt och peppar.
  6. Lägg färsen i soppan och låt allt koka ihop några minuter.
  7. Smaka av med en skvätt vinäger och om du vill ha mera av de övriga kryddorna.
  8. Ät tillsammans med ett gott bröd.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*