Potatis och purjolökssoppa

potatissoppa potatissoppa1

Det här måste vara den billigaste och godaste soppa som finns, det passar väl alla nu efter jul! Jag har fina minnen av soppan för den gjorde ofta min mormor och ibland efter soppan fick jag äppelpannkaka, ugnspannkaka med sockrade äppelklyftor, mums. Vill du ha soppan matigare så är det gott att toppa med stekt paprika, svamp, chorizo, skinka, bönor eller brödkrutonger.

Jag brukar alltid mixa soppan men här gjorde jag som min mamma gör och bara krossar potatisen i kastrullen. Vi åt den som en liten förrätt i varsin kopp och det funkade också!

 

INGREDIENSER 4-5 port

  • 800 g potatis
  • 1 purjolök
  • 1 liter kraftig grönsaks eller hönsbuljong (vatten +tärning/fond)
  • 3 msk smör
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • nymalen svartpeppar och ev. salt

 

Gör så här:

  1. Skala potatisen och dela i bitar.
  2. Ansa och skölj och strimla purjon, fräs den mjuk på svag värme i smöret.
  3. Låt potatisbitarna svänga med och tillsätt sedan buljongen, på med lock och låt soppan koka tills potatisen är riktigt mjuk.
  4. Mosa potatisbitarna i kastrullen (eller mixa med stavmixer) med en slev, tillsätt grädde och smaka av med kryddor, späd med lite vatten om du vill ha en tunnare soppa.
  5. Servera med ostmackor av något slag!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*