Zeinas kyckling med rostad nudelsallad och jordnötssås

zeinas nudel6 zeinas nudel3 zeinas nudel4

Jag måste erkänna att jag var lite tveksam till de där rostade nudlarna ….de kommer ju bli hårda och okokta….bara att erkänna att jag hade fel, de blev krispiga och med en lite nötig smak… ja Zeina vet ju vad hon pysslar med. Vi har träffats några gånger på matbloggsträffar i Älvsjö. Sist så hade hon en workshop och berättade om sin resa med sitt enorma matintresse, inspirationen från sin mamma och hur hon till sist vågade skriva kokböcker och till att nu också ha egna matprodukter i hyllorna . Hon är en helt fantastisk person som är jordnära och som verkligen inte blivit “stor på sig” för att hon är en kändis, all kärlek och lycka till henne! Recepten i inlägget är Zeinas men jag har ändrat lite efter min smak också, marinaden till kycklingen var helt otroligt god så den skulle jag vilja haft på nudelsalladen också 😉 Jordnötsåsen var god men har du inte tid med den så blir det gott att droppa på japansk soya eller sweet chilisås över sallad och kyckling också. Mannen tyckte däremot att jordnötssåsen var en hit!

 

bloggträff

Här en bild från 2016 på en bloggträff i Stockholm,  Petra och hennes syster, Zeina och jag. Gissar att det var Sandra som tog fotot 🙂 Titta gärna in till de här tjejerna för dom har massor av goda recept. Petra har växtbaserade recept, Sandra har mycket grönt och glutenfritt och Zeina har mat från alla världens hörn!

 

KYCKLING SATAY 4-6 portioner

  • 700 g kycklinglårfilè eller innerfilé

Marinad

  • 1 msk finhackad ingefära
  • 3 rivna vitlöksklyftor
  • 2 msk japansk soya
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk neutral olja
  • 3 msk honung eller socker av ngt slag
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald eller mortlad /malen koriander

 

Gör så här:

  1. Blanda ihop marinaden och lägg kycklingen och den i en plastpåse i minst 30 minuter, gärna över natten.
  2. Kör den i ugnen på 225 grader och grill i ca 10 minuter, på ett bakplåtspapper eller i en teflonform.

 

 

THAISALLAD MED ROSTADE NUDLAR

  • 1-2 fp snabbnudlar
  • 1 dl sötmandel, jag tog pumpakärnor
  • 2 msk sesamfrön
  • 300 g vitkål
  • 2 morötter
  • 2 salladslökar
  • ev. röd hackad chili och koriander

DRESSING

  • 1/2 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk socker
  • 3 msk japansk soya
  • 1/2 dl neutral olja
  • 3 msk limesaft
  • 2 tsk sesamolja

 

GÖR SÅ HÄR:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Bryt nudlarna i bitar och lägg dom på en plåt med plåtpapper tillsammans med mandlar (pumpakärnor) och sesamfrön.
  3. Rosta dom i ugnen i ca 10-12 minuter.
  4. Blanda ihop dressingen till salladen.
  5. (Höj temperaturen till 225 grader och grill och kör kycklingen i ca 10-15 minuter.)
  6. Skiva vitkål och morötter tunt, gärna med mandolin.
  7. Strimla löken, hacka koriander och blanda alla grönsaker med de rostade nudlarna på ett stort fat.
  8. Tippa över dressingen och lägg kycklingbitarna på sidan.
  9. Servera med jordnötsåsen eller soya och sweetchilisås.

 

JORDNÖTSSÅS

  • 1 gul finhackad lök
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 2 tsk  riven ingefära
  • 1/2-1 röd hackad chili eller 1 tsk sambal
  • 1 dl jordnötssmör, gärna med bitar
  • 200 ml kokosmjölk
  • 2 msk socker
  • 2 msk japansk soya
  • ev. salt
  • 2 msk olja

Gör så här:

  1. Fräs lök, vitlök, ingefära och chili mjukt i lite olja.
  2. Sänk värmen och rör ned de övriga ingredienserna.
  3. Låt såsen småputtra i ca. 3-5 minuter.
  4. Mixa såsen om du vill (det gjorde inte jag), späd ev. med lite vatten och smaka av med salt.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*