Läcker matjessill med rågkrutonger, picklad lök och brynt smör.

sillfat1 sillfat3 sillfat7

Sommarmat som jag älskar är matjessill och nu är det äntligen varmt och skönt! Man behöver ju inte krångla till det utan det räcker egentligen med sill, potatis, gräddfil och gräslök…… men har du tid och ork så blir det här extraextra gott och blir dessutom jättefint på en buffé.

INGREDIENSER 2 pers

  • 4 kokta potatisar
  • 1 burk matjessill
  • 2 kokta ägg
  • 50 g smör
  • 2-3 skivor lingongrova/kavring + 2 msk olja
  • 1 rödlök +2 msk ättika+4 msk socker +8 msk vatten
  • några vippor färsk dill eller gräslök
  • gräddfil eller creme fraiche till servering

 

  1. Börja med löken, blanda ättika, socker och vatten och rör tills det löst sig.
  2. Skiva löken och lägg den i lagen.
  3. Skär brödet i små fyrkanter och rosta brödet i oljan i en stekpanna tills det blir krispigt.
  4. Dela potatis och ägg i klyftor och lägg på ett serveringsfat.
  5. Slå av lagen på sillen och fördela den på fatet.
  6. Lägg smöret i en kastrull, låt det brynas under vispning, ta av från värmen när det börjar bli lätt brunt.
  7. Fördela hälften av smöret på sillfatet, servera resten vid sidan om.
  8. Toppa med lök, brödkrutonger, dill eller gräslök och servera med en klick gräddfil eller creme fraiche.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*