Lusseprinsar, veganska och ”vanliga”

Lussebullar1 Lussebullar2

Vi måste muntra upp oss med små saker nu när det är mycket som är ledsamt runt omkring oss, försöka hitta tillfällen att må gott trots allt. Äta goda grejer är ju något som piggar upp lite eller hur? Jag bakade saffransbullar i helgen och eftersom några i familjen äter vegansk och mjölkfritt så gjorde jag två varianter. Överraskande goda blev de veganska! Jag tycker att det behövs salt när man bakar på det mjölkfria margarinet för att få bättre smak mot det söta, jag bakar bara på extrasaltat smör annars och då får man ju brytningen ändå.

Jag gjorde prinsar, runda bullar med fyllning i mitten och vanliga snurror av min deg. Glömde att göra några vanliga Lussekatter till Lucia men det funkar ändå!

 

SAFFRANSDEG

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 150 g smör, gärna extrasaltat 😉
  • 2 påsar saffran, 1 g
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • 15-17 dl vetemjöl

 

FYLLNING+TOPPING

  • 100 g mjukt smör
  • 100 g riven mandelmassa
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • några droppar bittermandelolja om du vill ha mera mandelsmak
  • Alt.1: Pensla med smält smör och vänd i strösocker efter gräddning
  • Alt.2: Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker före gräddning

 

VEGANSK SAFFRANSDEG

  • 50 g jäst
  • 2,5 dl havregrädde+2,5 dl vatten (alt. 5 dl havremjölk)
  • 150 g mjölkfritt margarin + 2 nypor salt
  • 2 påsar saffran, 1 g
  • 1,5 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 15-17 dl vetemjöl

 

FYLLNING+TOPPING

  • 100 g mjukt mjölkfritt margarin + 2 nypor salt
  • 100 g riven mandelmassa
  • 1 tsk mortlade kardemummakärnor
  • några droppar bittermandelolja om du vill ha mera mandelsmak
  •  pensla med smält mjölkfritt margarin och vänd i strösocker efter gräddning

 

GÖR SÅ HÄR

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Smält smör/margarin och låt saffranet smälta med.
  3. Tippa i mjölk/havreprodukt och låt det bli 37 grader.
  4. Lös upp jästen med lite degvätskan, tillsätt resten av vätskan, socker och salt.
  5. Knäck ett ägg och pytsa i om du gör den vanliga degen.
  6. Tippa i det mesta av mjölet och kör med elvisp eller assistent tills degen är slät och smidig. Jag vill ha en ganska lös deg men det är en smaksak så prova dig fram.
  7. Låt degen jäsa under duk i ca 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 225grader.
  9. Gör fyllningen.
  10. Baka nu ut det du vill av degen, knåda inte!
  11. Prinsarna: runda bullar i formar, klipp ett jack med en sax och tryck ner en klick fyllning med hjälp av fingret och en kaffesked. Låt jäsa 30 minuter, grädda tills bullarna fått lite färg 7-10 min. Pensla med smält smör/margarin när bullarna svalnat och vänd i strösocker.

Lämna en Kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*