Tomatsoppa med pasta

tomatsoppa1

tomatsoppa2

Nu mognar mina tomater för fullt inne på brickor men vi hinner inte äta upp allt utan det blir soppa och såser också. Precis som jag ville ha det! Ska försöka att sätta tomatfrön ännu tidigare nästa år för det är ju roligast att gå och plocka i växthuset ändå. Har du inte färska tomater så ta 500g krossade eller passerade tomater istället. Soppan blir ju matigare om du har lite pasta i den eller fräser på kryddiga korvar i skivor, paprika, lök och brödkrutonger blir också gott. Har du kokt pasta så lägg i den när det är dags att äta annars kokar du den i den färdiga soppan!

INGREDIENSER

  • 1,5 kg färska tomater (eller 500g krossade)
  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 tsk örtkrydda, t.ex oregano eller timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 tsk socker
  • 1/2 -1 msk balsamvinäger
  • 7,5-1 liter buljong, vatten+ 2 grönsaksbuljongtärningar
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar.

 

Till servering: Kokt pasta (koka vid sidan om eller i den färdiga soppan) och en klick creme fraiche

 

Gör så här:

  1. Dela tomaterna i bitar, hacka lök och vitlök.
  2. Häll olja i en kastrull och fräs lök och vitlök mjukt.
  3. Låt örtkryddor och tomatpuré fräsa med.
  4. Tippa i de krossade tomaterna och 7,5 dl av vattnet+2 buljongtärning.
  5. Låt allt koka ihop i ca 10 minuter.
  6. Mixa soppan slät med stavmixer.
  7. Späd med mera vatten om soppan är för tjock tills du får en lagom konsistens (jag vill inte ha ganska tunna soppor)
  8. Smaka av med socker, vinäger, salt och svartpeppar.

 

Här får ni recept på några flera goda soppor fast det inte är vinter än !

Tre enkla soppor i vinterkylan!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*