Grönkålssoppa med ägg och “tortillamacka”

Grönkålssoppa Grönkålssoppa2

Grönkål är ju gott det och det blev massor av det i mitt land, nybörjartur kanske för jag har aldrig odlat det förut. Fick småplantor av en kompis och jag var helt säker att rådjur och harar skulle få kalas men ingen har rört dom. Nyttigt ska det ju också vara och det är ju inte alltid det som är gott som är nyttigt. Grönkålschips måste du testa om du inte gjort det, supergott. Jag kör på 150 grader för det är inte gott om dom bränns.

Ha det fint i höstrusket!

INGREDIENSER 4port

  • 3 liter repad grönkål i bitar
  • 1 gul lök + olja
  • 1 liter vatten + 2,5 buljongtärning grönsak eller höns
  • 1 dl creme fraiche eller grädde eller både och 😉
  • ev. maizena om du vill ha soppan tjockare men det vill inte jag
  • 4-6 kokta ägg
  • 6 tortillabröd
  • riven ost
  • örtkrydda, nymalen svartpeppar och några flingor salt

Gör så här:

  1. Ta bort den grova stammen från grönkålen och riv den i bitar, det ska bli ca 3 liter.
  2. Hacka löken och fräs den mjuk i oljan utan att den tar färg, låt sedan kålen fräsa med tills den mjuknar.
  3. Koka äggen.
  4. Tippa i vatten och buljongen och låt allt koka lugnt i ca 5 minuter.
  5. Mixa soppan med en stavmixer eller i en matberedare.
  6. Rör i creme fraiche eller grädde och låt allt koka ihop.
  7. Smaka av om du vill ha mera salt eller peppar.
  8. Låt soppan småputtra medan du gör mackorna.
  9. Lägg ost och kryddor på tortilla bröden och lägg dom dubbla.
  10. Stek dom i en torr stekpanna tills de fått lite färg och osten smält.
  11. Dela mackorna i bitar.
  12. Red av soppan om du vill ha den tjockare eller späd om du vill ha den tunnare.

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*