Paj med salami och soltorkade tomater

salamipaj1 salamipaj2 salamipaj3

Nu sitter jag i en fjällstuga i Tänndalen och lyssnar på stormen, ganska mysigt men jag hade hellre varit i backarna såklart. Tog en promenad men det gick trögt i motvinden, 20 m/s just nu! Det är helt fantastisk skidåkning här, inga köer och ingen trängsel. Skulle någon släppa ner mig i en backe i Åre skulle jag väl inte kunna åka, man blir bortskämd att kunna köra fort och vara nästan ensam i backarna här. Såklart är det mera folk kring jul, sport och påsklov men däremellan är det lugnt. Vi har varit här varje år sen -91 och hoppas det blir många år till!

Ni får ett pajrecept av mig, jag gjorde några pajer och la i frysen innan jag åkte hit och det här är en av dom. Ta en större pajform för i det här receptet är det mycket deg, det gillar jag!

INGREDIENSER

  • 200 g smör
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 4 ägg
  • 4 dl grädde eller gräddmjölk
  • 0,5 tsk salt och nymalen svartpeppar alt. Tomato &Herbs från Santa Maria
  • 100 g salami, gärna en kryddstark
  • 8-10 soltorkade tomater i småbitar
  • 1 stor näve med färsk babyspenat
  • 125 g mozzarella
  • 2 dl lagrad ost t.ex Präst eller Västerbotten

Gör så här:

  1.  Blanda ihop pajdegen för hand eller med maskin och låt den vila kallt 30 min.
  2.  Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Vispa ihop ägg,  grädde och kryddor i en bunke.
  4. Dela salamin och tomaterna i bitar och riv osten, mozzarellan kan rivas i småbitar bara.
  5. Tryck ut pajdegen i en pajform (jag kavlar den rund först ) och nagga botten med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i ca 10 min, ibland trycker jag fast folie på kanten så pajkanten inte sjunker ihop.
  7. Lägg spenat, tomater, mozzarella och salami i pajskalet.
  8. Tippa i äggstanningen och strö över den rivna osten.
  9. Grädda pajen i ca 30 minuter tills den ”stannat” och fått färg på toppen.
  10. Servera med en grönsallad och gärna lite vitlökssås till.

2 Kommentarer

  1. Gertrud Palmer

    Denna ska jag göra,lät så gott lät så gott😋😋👌

Lämna ett svar till Karin Walker Avbryt

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*