4 kalla såser till fondue eller grillat!

Vi hade fonduekväll igår och vi räknade ut att det var typ 15 år sedan sist. Skräckupplevelsen sitter fortfarande i för mig och delar av barnen, jag var ensam hemma och barnen var små och vi skulle ha myskväll. Men tjena vad mysigt det blev! Jag måste ha skvimpat T-röd både här och där för det började brinna runt fonduegrytan och i servetterna! Nästa gång allt blev kaos så var vi ett gäng tjejer i en fjällstuga och samma sak igen, fire fire! Någon yrkeps öppnade fönstret och jag småpep att vi skulle ringa till stugägarens man (10 mil bort) för han var ju iaf brandman (tror ni jag har fått höra den kommentaren 100 gånger? Jag vill understryka att jag drack cola den kvällen) Nu gick det också bra och stugan står kvar. Tur att vi har vänner som varje år bjuder på fondue utan missöden så jag har kommit över mina fonduetrauman och det går ju faktiskt att använda buljong istället för olja så slipper man ens fundera men jag vill ändå ha olja.
Varför tog jag inga kort igår? Glömde allt i ståhejet och hungern men det här åt vi till såserna:

fläskfilé, älgfilé, älgstek i tunna skivor
greksallad
mango/tomatsalsa
morötter, gurka, paprika att dippa
marinerade vitlöksklyftor
pommes frites
chips

(pssst ostsåsen blev godast)

VITLÖKSÅS
3 dl turkisk yoghurt
2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
timjansalt och peppar
(en gnutta honung)

Rör ihop allt och smaka av med kryddor.
Ibland klämmer jag i lite honung om såsen känns för syrlig.

BEASÅS
1 miniliten lök
3 msk vinäger
1/2 dl vatten
persiljekvist
8 vitpepparkorn
3 äggulor
1 msk grädde
200g smör
salt, cayenne, citronsaft
dragon i vinäger eller torkad/färsk dragon

Koka upp vatten i en kastrull till vattenbad.
Smält smöret och håll det varmt.
Lägg lök, vinäger, vatten, pepparkorn, persilja och lite torkad dragon i en liten kastrull och koka tills två matskedar vätska återstår och sila.
Vispa äggulor, grädde och den silade vätskan i en kastrull.
Sätt ner kastrullen i vattenbad och fortsätt vispa rejält tills det tjocknar.
Tag kastrullen från värmen och vispa i smöret lite åt gången och under kraftig vispning.
Tag inte med den grumliga bottensatsen i smöret.
Smaka av såsen med hackad dragon, ev. pressad citron en gnutta cayennpeppar och salt. 
Värm inte den här såsen för då skär den sig!

TOMATSALSA
300g tomater
1 liten paprika
1 lök
1 stor klyfta vitlök
1/2 chili
1 tsk hel koriander
1 tsk hel spiskummin
1/2 dl tomatpuré
1 msk honung
2 msk olivolja
kryddgrönt av något slag
salt och svartpeppar

Hacka alla grönsaker i småbitar.
Mortla kryddorna eller använd malda.
Fräs kryddorna i oljan och låt sedan grönsakerna och tomatpurén fräsa med.
Låt röran koka ihop till lagom konsistens ca 10 minuter.
Smaka av med kryddor och honung.
Låt såsen kallna men den är helt ok varm också.

OSTSÅS
3 dl creme fraiche 34%
150 g chevré och färskost med vitlök
salt och peppar

Mixa ost och cf med en stavmixer och smaka av med salt och peppar om det behövs.
Jag hade några småbitar som blivit över så ta det du har.

En kommentar

  1. Så mysigt med fondue. Det var hur länge som helst sedan för oss också. Kanske dags att damma av grytan och sätta fyr. Bara en liten låga.;)

    Ha det bra/ Mimmi

Lämna ett svar till mimmi Ångra

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*