En lugn lördag här i huset och då passar det med mat som sköter sig själv. Jag funderar på att ställa ut lite tomtar för det är så mysigt. Egentligen vill jag att det ska vara som när jag var liten att allt skulle fixas kvällen före julafton. Känslan när man kom upp på morgonen och allt var pyntat och fixat. Men jag har lärt mig, för att inte vara halvt medvetslös på julafton så är det bäst att göra sakerna lite pö om pö.
PORTERSTEK UTAN PORTER
1,5 kg älgstek
1 flaska mörkt öl
1 dl soya
1 dl konc. svartvinbärssaft
2 dl vatten(ja faktiskt har jag i det!)
2 buljongtärningar
2 lökar
1 solovitlök
10 enbär
10 svartpepparkorn
1 tsk timjan
Blanda alla ingredienser och låt det koka upp gärna i en trång gryta.
Lägg sedan i köttet.
Jag låter det puttra i 1,5 timme (lite mindre) och vänder på steken efter halva tiden.
SÅSEN ÄR BARA BÄST
3 dl av buljongen
1 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk mjöl
Jag skivar hela steken och fryser in skivorna som blir över i resten av den smarriga buljongen.
Potatis, inlagd gurka och gele ska det bara vara till tycker jag.
Här kommer några vinterbilder.
Man måste väl träna att ta kort på annat än mattallrikar och kastruller!
Ålhuset nere vid älven.
vilket vackert vinterlandskap ni fått 🙂 allt vårt töade bort idag =( vi fick kalvstek hos manväns föräldrar förra helgen, gud så gott det är! allt kött som får stå sådär länge är underbart. farmors tjälaknöl måste jag be om receptet på! 😀
andra bilden på frida, SÖÖÖT! Det är lite "det-bor-en-liten-tomte-i-en-gran-känsla" över det hela 😛
Gud vad fint ni har det! Vilket vinterlandskap! Jag behöver nog inte skriva att allting har töat bort här för det har ju min granne redan skrivit under mig ser jag! skratt Porterstek har jag aldrig ätit men det låter himla gott!
Just det. Du som vill ha ett kakfat, kolla detta, HUR SNYGGT SOM HELST! 🙂
http://kellybiddle.se/2008/december/kakfat.html
Visst är det härligt med vinter!!
Carolina: Tråkigt att det töar hos dig, det ska liksom vara vitt när det är juletid!
Tjälknöl är ändå godare, fast här är ju såsen det bästa.
Lisa: Ha ha du har rätt, du får sjunga när du kommer hem. Vilket häftigt fat! Såg på Designtorget att de sålde såna där fat fast de var asdyra.
Anna: Det är så fint och det går inte att fånga med kameran. Vi längtar till fjällen nu!
Hanna: Ja det är jättehärligt men du har säkert mer hos dig?
Jag skulle kunna äta porterstekssås och potatis BARA… så underbart gott som det är.
Hej skönt att se att det finns snö. Hoppas den stannar några veckor till, minst. Här i Waterloo skiner solen idag. Vi har haft några snöflingor iveckan men de smälte innan de landade. Jag prövade med saffransbiscotti igen och nu blev de något snyggare, men fortfarande lika goda. Vi har köpt en lägenhet i Kista i veckan, en etta med renoveringsbehov (så klart).
Christina då kan vi äta ikapp!
Marianne "storätarn" vad bra då har ni lite pyssel med den till sommarn då!
Visst blir de goda de gula små skorporna, vad kostar saffran i Belgien? Nu är det finfin vinter här, vill du att jag ska spåra på lägden tills ni kommer hem ha ha?
Ja och skotta upp infarten, städa hela huset, fixa julpynt, julbak, hugga granar annars är det inget speciellt som Du skulle hjälpa mig med 😉
Ha ha Marianne, förberedde inte du julen innan ni åkte i höstas?
Nej jag hade fullt sjå att få undan bassängen så det inte blev julbad av det hela.
femte bilden på ser photoshoppad ut
Men gud vad avis jag blir!! och vilka fina bilder.. nu vill jag hem! Ingen riktig jul utan sno ju.. 🙁 Adventsljussteken ser ju ocksa lite annorlunda ut an min tilltrixade, haha. Ringer ngt snart!
Saknar er allihopa! Pusssssssssssss
Björn du får lära mig photoshop,själv kan jag bara trycka på knappen!
KiwiAnna: Det är en massa snö och 18 grader kallt nu, jag saknar dig massor massor massor!