Grattis grattis på födelsedagen! Vi har fikat och firat mannen två kvällar i rad här och det har blivit lika tårta båda kvällarna men det känns inte alls som ett problem. Bottnarna gjorde jag i helgen eftersom jag hade så många vitor över efter “glassjox”. Enklare kan det inte bli, bara att vispa grädde, lägga på bär och toppa med hackad dajm och vill man öka på enkelheten så köper man marängbottnarna:)
Receptet tog jag ur 227 sorters kakor, där skulle man visst spritsa små kycklingar av marängen men den raden läste jag när smeten redan var klar…… måste bli grymt många kycklingar eftersom jag fick två riktigt stora bottnar!
MARÄNGBOTTNAR MED GRÄDDE, BÄR OCH DAJM 20bitar
250g äggvita ( 8-10st)
1 tsk citronsaft
250g strösocker
225g florsocker
25g vaniljsocker
TOPPING:
1 liter grädde (5 dl till varje botten)
1 liter bär, hallon, blåbär och jordgubbar tog jag (hälften på varje botten)
4 dubbeldajm
1. Sätt varmluftsugnen på 100 grader (130 står det i receptet på vanlig ugn)
2. Vispa vitor och citronsaft tills skummet fluffar till sig.
3. Strö i 100g strösocker och vispa bara på mellanhastighet.
4. Häll sedan i resten av strösockret och vispa nu på full speed tills marängen är tjock och fast.
5. Sikta i florsockret och vänd ner det med en slickepott.
6. Fördela smeten på två plåtar med bakplåtspapper och grädda med varmluft i ca 1-1,5 timme tills marängen är torr.
Vilken mumsig tårta, har med den boken, den är himla bra