2 paket jäst
300g smör
3 paket saffran
1 liter mjölk
3 dl socker
1 tsk salt
2 ägg
2,5-2,8 liter vetemjöl
FYLLNING TILL PRINSAR:
Lika delar mjukt smör och riven mandelmassa tog jag idag men det är en smaksak (ca150g smör/mandelmassa)
1. Smält smöret, lägg i saffranet (det där att stöta med sockerbit hoppar jag över) och sist mjölken och värm till fingervarmt.
2. Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.
3. Tippa i resten av vätskan, socker, salt, ägg och det mesta av mjölet och kör rejält med maskin eller elvisp.
4. Jäs 30 minuter i bunke och baka sedan ut till runda bullar eller lussekatter eller vad du nu vill.
5. Om du gör runda prinsar så gör ett hål med fingret och tryck ner 1-2 tsk fyllning med en tesked.Om du gör lussekatter så pensla med ägg och tryck i russin.
6. Låt jäsa ytterligare 30 minuter, eller och grädda i 225° tills bullarna fått färg.
7. Prinsarna penslar du med smält smör och vänder i strösocker när de svalnat lite.
8. Ät sedan några stycken innan du lägger dem i frysen 😉
Tack och bock från mammas minsting!
Här blev det pepparkakor istället. 🙂