Det här blev kryddigt och gott! Det svåra är att få det här köttet saftigt eftersom det är magert men känn på det med fingret, det ska vara mjukt (som när du trycker på hakan, känns det som när du trycker i pannan då är det för torrt) En termometer är såklart det bästa men min måste få ett nytt batteri.
Kom ihåg att ha riktigt het panna, rumstempererat kött och inte lägga för många bitar i stekpannan.
Såklart kan du helsteka köttet också men jag var för hungrig för det!
KRYDDIG FLÄSKYTTERFILÈ
4 hg fläskytterfilé ungefär
2 tsk torkad rosmarin
3 tsk rosépeppar
3 tsk grönpeppar
1 tsk salt
smör och olja till stekning
1. Putsa bort alla hinnor på ytterfilén.
2. Sätt ugnen på 150 grader.
3. Mortla ihop alla kryddorna och gnugga in blandningen runt om köttet men spara 1 tsk till såsen.
4. Skär i cm tjocka skivor och bryn dem snabbt och hett i smör och lite olja, lägg i en ugnsform och låt de gå klart där i ca 8 -10 minuter i 150 grader.
5. Spara och sila skyn ur pannan och ugnsformen till såsen!
6. Låt köttet vila lika länge som det varit i ugnen.
SÅS:
1 dl buljong från pannan och ugnsformen
1,5 dl creme fraiche
1 tsk av kryddblandningen
1 nypa socker eller honung
ev lite salt
1. Koka ihop buljongen/skyn från köttet med creme fraiche några minuter och smaka av med kryddor.
psst…. tippa i all buljong som rinner ut från köttet när det har vilat!
RÖSTI
2 potatisar/person
salt och peppar
smör och olja till pannan
Är ni många så stek i omgångar eller ha flera pannor! En varm ugn är också bra att langa in potatiskakorna i.
1. Skala och riv potatisen, lägg den i en bunke och krydda.
2. Hetta upp en panna (lättast med teflon tycker jag) med rejält med smör och en skvimp olja.
3. Lägg i potatisen i hela pannan och pressa den mot botten.
4 Låt den steka tills du ser att den fått färg, lyft och kika. Vänd sedan med hjälp av en tallrik och stek på den andra sidan också.
5. Dela röstin i tårtbitar och servera till kött, fisk eller pippi.
Här får ni förslag på två goda viner som vi har testat från Prime Vine
Coast Ridge rekomenderas till lamm och nöt men det smakade fint till det här kryddiga fläskköttet också.
Ett prisvärt vin för 79 kronor.
Some Zin smakade vi tillsammans med älgfilé och det hamnade på favoritlistan direkt, en riktig hit!
Nu måste man beställa det men jag lovar att det är värt besväret, 89 kronor!
Jag lovar att komma med något juligt snart!