Köttbullar i tomatsås

 
 
Ja här blev det Lady & Lufsenmat idag men inte sååå romantiskt med trubadur och rutig duk men tända ljus i allafall. Jag har haft en riktig kanondag med yngsta dottern som PT på årets första joggingtur…..ok det blev hälften promenad också. Efter den energikicken så tog jag ner julgardiner och allt rött i vardagsrummet och det var ju på tiden så nu kan våren komma!
 
KÖTTBULLAR I TOMATSÅS
5 hg köttfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
1 dl grädde eller vatten om du har fet färs
1 klyfta vitlök
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
 
1. Blanda ihop allt utom färsen och låt det svälla några minuter och blanda sedan i färsen.
 
2. Rulla köttbullar av smeten och de ska sedan kokas i tomatsåsen men det funkar att steka dem som vanligt också om man vill ha stekytan och servera såsen vid sidan om.
 
 
Jag vet att det inte brukar vara grädde och buljong i den här rätten utan en mustig tomatig sås men det slank liksom bara ner i grytan!
 
 
TOMATSÅS
1 burk hela tomater eller krossade
1 /2 dl tomatpuré
2 klyftor finhackad vitlök
2 dl kraftig buljong/1 buljongtärning+vatten
1 dl grädde
2 tsk vinäger
1 msk honung
massor av nymalen svartpeppar
1 kruka basilika
2 msk olivolja
riven parmesan eller någon annan ost med smak
 
 
1. Finhacka vitlöken och fräs den en kortis i oljan men den ska inte få färg, låt tomatpurén fräsa med.
 
2. Tippa i allt utom basilika och grädde och låt såsen puttra i 5-10 minuter.
 
3. Rör i grädden och lägg sedan i köttbullarna och låt de bara småputtra under lock i ca 10 minuter.
 
4. Hacka basilikan och rör ned den och smaka av såsen med mera kryddor.
 
5. Servera till nykokt pasta!

En kommentar

  1. Mmm så gott!!!
    Ha en fin kväll
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*