Hollandaisesås och vitvinsås till fina fisken!

 
Här kommer ett enkelt recept på hollandaisesås som passar till fisk och grönsaksrätter.
Det funkar inte att värma den här såsen, inte för mig i alla fall så ät den direkt eller ljummen.
Till såsen stektes abborrfile som jag dubbelpanerade, först i mjöl sedan i uppvispat ägg och sist i panko ( ett grovt ströbröd som finns i asiatiska butiker )
Stek i smör så blir det godast!
 
Nu ska jag ladda upp för “mellokväll” och jag som redan är irriterad på “idiotbanan” i Sotji där nästan hälften av slalomåkarna körde ur! Jag kan bli hur gnällig som helst ikväll 😉
 
 HOLLANDAISESÅS
150g smör
3 äggulor
2 msk vatten
1 msk citronsaft
salt, nymalen vitpeppar
 
1. Smält smöret.
 
2. Vispa ihop äggulor, vatten och citronsaft i en kastrull.
 
3. Värm på svag värme under ständig vispning tills röran tjocknar men den får inte koka!
 
4. Ta kastrullen åt sidan och droppa sedan i det smälta smöret, lite i taget och vispa som en tok tills du har en fluffig sås.
 
5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
 
 
Här kommer en klassisk sås som passar till alla typer av fiskrätter och såklart går det att byta ut fiskfonden mot t.ex kycklingfond så har du en god sås till kyckling. Kryddgrönt av alla sorter gör att den kan varieras hur mycket som helst!
 
VITVINSÅS
1 bananscharlottenlök eller liten gul lök
2 dl kraftig fiskfond/ vatten + fiskbuljongtärning
1/2 dl citronsaft
1 1/2 dl vitt vin
2 dl grädde
salt, nymalen vitpeppar
smörklickx2
 
1. Finhacka löken och fräs den mjuk i en smörklick.
 
2. Tippa i fond/buljong, citronsaft och vin och låt allt småkoka och reduceras till hälften.
 
3. Låt nu grädden koka med tills såsen blivit lite simmig (red av om du har bråttom)
 
4. Smaka av såsen med en smörklick och ev. kryddor.
 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*