MARTINSSONS TOMATSILL
6 fileér inlagd sill, köpt eller heminlagd, 1 burk 5-minuterssill passar fint
SÅS:
1 dl tomatpuré
1 dl vit sirap (jag tog 1/2 dl av vanlig sirap)
1/2 dl matolja
2 msk vinäger
5 krossade svartpepparkorn
1 lök, finhackad
2 msk kapris, finhackad
1 dl dill, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta
1. Blanda alla ingredienser till en sås.
2. Skär sillen i bitar och lägg den i såsen.
3. Låt sillen gojsa sig i såsen minst ett dygn.
CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor
Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.
Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.
Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.
GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill
1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.
2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.
3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.
4. Låt laxen gravas 1-3 dygn och vänd på den några gånger under tiden.
GRAVLAXSÅS
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några “varv” med vitpeppar
2 dl neutral olja
Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!
Godast är laxen på hårdmacka…..
Kan erkänna att jag inte alltid har tålamod att vänta i 2 dygn!
Pajbotten
7 skivor kavring
50 g smält smör
riven pepparrot
Fyllning
200g Philadelphiaost
200g creme fraiche 34%
1 liten rödlök
1 dl hackad dill
salt och peppar
Garnering
400g skalade räkor
200g rökt lax i skivor
100g stenbitsrom
3 kokta ägg
dill och citron
1. Kör kavringen i matberedaren så det blir smuligt och blanda i det smälta smöret.
5. Garnera med räkor, lax, ägg, rom, dillvippor och citronskivor.
JANSSONS FRESTELSE
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar
Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det men det hoppar jag över.
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.
SALLAD MED FIKON
1 krispsalladshuvud, salladsmix eller grönkål
4 fikon
100g kallrökt skinka
100g chevré, feta eller den ost du gillar
balsamicocreme
Salladen i botten och sedan bygger du på som du vill.
BALSAMICOCREME om du inte har köpt en färdig flarra, har långt till affären och har saft du vill bli av med!
2 dl koncentrerad svartvinbärssaft eller den saft du har
1/2 dl balsamvinäger
Koka ihop, vispa nu och då tills den tjocknar på sig en gnutta. Ta några droppar på ett kallt fat så ser du när den blivit lite trögflytande. Låt den kallna innan du använder den på salladen.
Sist jag kokade hade jag lika delar saft och vinäger men det här blev mycket bättre.
Den passar suuuuper till ostar!
KINESISKA REVBENSSPJÄLL
1,5 kg revben
1 liter buljong
1 dl kinesisk soya
1 dl tomatpuré
4-6 cm färsk ingefära
2 chilifrukter eller torkade flakes
3 klyftor vitlök
5-6 stjärnanis
2 tsk sechuanpeppar
saften av 1/2 citron eller en skvimp vinäger
2-3 msk honung
1. Låt allt utom spjällen koka upp.
2. Dela spjällen i bitar och låt dom puttra i 1-1,5 timme tills dom är möra.
3. Puttra utan lock mot slutet så buljongen blir som en sås/glaze.
4. När spjällen är färdigkokta så grilla på dom hett och snabbt i ugnen så ytan blir krispig (dom är jättegoda om du hoppar över det också) Sila såsen om du ska servera den till!
5. Pensla med glazen eller häll den över eller bredvid spjällen när det är dags att äta dom.
Jag är så nyfiken på Martinssons tomatsill, den verkar jättegod! Så den får bli ett nytt inslag på vårt julbord i år.