Julmat i mitt kök!

Har ni klurat och filurat på vilken julmat ni ska göra? Jag är nog den mest “oinnovativa” person när det kommer till julmat för jag vill ha de där smakerna som man är van sedan man var liten, då är det jul för mig!
Jag älskar spännande nya smaker och kryddor av alla de slag men de spar jag till efter jul 😉
Här får ni mina absoluta julfavoriter som jag inte vill vara utan, ja skinkan är inte med men nuförtiden saltar jag inte in den själv utan köper färdigkokt och det blir så bra så!
Den här sillen är fantastiskt god!
 

MARTINSSONS TOMATSILL
6 fileér inlagd sill, köpt eller heminlagd, 1 burk 5-minuterssill passar fint

SÅS:
1 dl tomatpuré
1 dl vit sirap (jag tog 1/2 dl av vanlig sirap)
1/2 dl matolja
2 msk vinäger
5 krossade svartpepparkorn
1 lök, finhackad
2 msk kapris, finhackad
1 dl dill, finhackad
1 pressad vitlöksklyfta

1. Blanda alla ingredienser till en sås.

2. Skär sillen i bitar och lägg den i såsen.

3. Låt sillen gojsa sig i såsen minst ett dygn.

CITRONSILL
5 urvattnade sillfileer
1-2 rödlökar
1 dm purjolök
1,5 dl citronsaft
skal från 2 citroner
1,5 dl socker
3 dl vatten
3 lagerblad
5 nejlikor

Koka upp vatten,socker,kryddor, citronsaft och skal och låt lagen kallna.
Varva sill och lök i en burk och slå lagen över.
Låt sillen få dra i några dagar så blir den godast.

Ingen jul utan lax!

 
GRAVAD LAX
1-1,2 kg laxfilésida
6 msk socker
4 msk salt
nymalen vitpeppar
dill

1. Blanda socker salt och vitpeppar och strö det på den urbenade filen.

2. Hacka några dillkvistar med stjälkar och allt och lägg på laxen.

3. Dela förresten filén på mitten och lägg köttsidorna mot varandra.

4. Låt laxen gravas 1-3 dygn och vänd på den några gånger under tiden.

GRAVLAXSÅS
4 msk senap( jag tog 2 msk Dijon+2 msk Slotts stark)
2 msk socker
1 msk vitvinsvinäger
1/2 dl hackad dill
1 krm salt
några “varv” med vitpeppar
2 dl neutral olja

Kör allt utom oljan lite snabbt med en stavmixer eller vispa.
Droppa sakta i oljan samtidigt som du mixar eller vispar.
Smaka, smaka, smaka!

Godast är laxen på hårdmacka…..
Kan erkänna att jag inte alltid har tålamod att vänta i 2 dygn!

Jag hoppar över ägghalvorna i år och gör den här pajen istället!

Pajbotten
7 skivor kavring
50 g smält smör
riven pepparrot
Fyllning
200g Philadelphiaost
200g creme fraiche 34%
1 liten rödlök
1 dl hackad dill
salt och peppar
Garnering
400g skalade räkor
200g rökt lax i skivor
100g stenbitsrom
3 kokta ägg
dill och citron

1. Kör kavringen i matberedaren så det blir smuligt och blanda i det smälta smöret.

2. Tryck ut brödjoxet i en pajform.
3. Vispa cremefraichen hårt och blanda i osten.
4. Rör i lök, dill, riven pepparrot, salt,  peppar och lägg röran i pajformen.

5. Garnera med räkor, lax, ägg, rom, dillvippor och citronskivor.

JANSSONS FRESTELSE
1 kg potatis
150 g ansjovis
1 stor lök
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 dl sillspad
små smörklickar
salt, vitpeppar

Skala /strimla potatis, skiva lök, dela ansjovisen, varva allt i en ugnsform och krydda lite.
Blanda vätskan och häll i formen.
Vill du ha ströbröd över så tar du det men det hoppar jag över.
Gratinera i ugnen i ca 45 minuter i 200°.

Jag brukar köra köttbullarna i långpannan i ugnen på 225 grader tills de är genomstekta men inte fått ngn färg.
De hamnar sedan i frysen och får en fin yta när jag steker på dem sedan i mycket smör!
KÖTTBULLAR
500g älgfärs eller den färs du har
1 dl grädde
1 ägg
3 msk finriven lök
1 msk senap
1 msk tomatpuré
2 msk maizena
1 tsk salt
nymalen svart och vitpeppar
1. Riv löken och blanda den med grädde, ägg, senap, tomatpuré, maizena och kryddor.
2. Blanda sedan ner färsen och låt den vila en stund så smakerna sätter sig.
3. Rulla små eller stora köttbullar och stek i smör.
Någon sallad är väl aldrig fel och skinkan kan man skippa om man har mycket “köttigt” på julbordet och istället rosta valnötter och toppa med. Byt gärna ut salladen mot lätt förvälld grönkål!
Gillar du inte fikon så klyfta päron och smula över ädelost och rostade hasselnötter.

SALLAD MED FIKON

1 krispsalladshuvud, salladsmix eller grönkål
4 fikon
100g kallrökt skinka
100g chevré, feta eller den ost du gillar
balsamicocreme

Salladen i botten och sedan bygger du på som du vill.

BALSAMICOCREME om du inte har köpt en färdig flarra, har långt till affären och har saft du vill bli av med!

2 dl koncentrerad svartvinbärssaft eller den saft du har
1/2 dl balsamvinäger

Koka ihop, vispa nu och då tills den tjocknar på sig en gnutta. Ta några droppar på ett kallt fat så ser du när den blivit lite trögflytande. Låt den kallna innan du använder den på salladen.
Sist jag kokade hade jag lika delar saft och vinäger men det här blev mycket bättre.
Den passar suuuuper till ostar!

De här spjällen blir möra och kryddiga och det gillar jag!
Den här glazen är också god.

KINESISKA REVBENSSPJÄLL
1,5 kg revben
1 liter buljong
1 dl kinesisk soya
1 dl tomatpuré
4-6 cm färsk ingefära
2 chilifrukter eller torkade flakes
3 klyftor vitlök
5-6 stjärnanis
2 tsk sechuanpeppar
saften av 1/2 citron eller en skvimp vinäger
2-3 msk honung

1. Låt allt utom spjällen koka upp.

2. Dela spjällen i bitar och låt dom puttra i 1-1,5 timme tills dom är möra.

3. Puttra utan lock mot slutet så buljongen blir som en sås/glaze.

4. När spjällen är färdigkokta så grilla på dom hett och snabbt i ugnen så ytan blir krispig (dom är jättegoda om  du hoppar över det också) Sila såsen om du ska servera den till!

5. Pensla med glazen eller häll den över eller bredvid spjällen när det är dags att äta dom.

En kommentar

  1. Jag är så nyfiken på Martinssons tomatsill, den verkar jättegod! Så den får bli ett nytt inslag på vårt julbord i år.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*