125 g smör
2,5 dl strösocker
1 dl kakao
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
Chokladtryffel
1,5 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
½ tsk smör
Garnering
flingsalt
1. Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret i en kastrull.
2. Tillsätt socker, kakao, salt, vaniljsocker och ägg i kastrullen och rör, blanda sist i mjölet och rör ihop allt till en slät smet.
3. Lägg i ett bakplåtspapper i en form, ca 18 x 25 cm eller smörj och bröa den. Häll smeten i formen och bred ut den med en slickepott. (Det går också att göra kakan i en rund form, 23–24 cm i diameter). Grädda kakan mitt i ugnen i 20–25 min och låt den svalna i formen.
4. Chokladtryffel: Koka upp grädden i en kastrull, stäng av värmen och låt chokladen och smöret smälta i eftervärmen, rör om.
5. Häll tryffeln i en skål och låt den stå i kylen i någon timme och tjockna, men inte stelna. Rör om då och då.
6. Bred ut tryffeln på kakan när den tjocknat och blivit bredbar.
7. Skär kakan i rutor och strö eventuellt lite flingsalt på rutorna.
Den ser jättegod ut!
OJ! Vilken goding!