Tävlingen anordnas av ett Chilenskt vinföretag Cono Sur som gör ekologiska viner och Spring Wine&Spirits
LAMMRACKS 4 port
1 kg lammracks
Salt, nymalen vitpeppar
Marinad:
1,5 msk hackad färsk rosmarin
1 stor klyfta riven vitlök
1 dl kallpressad ekologisk rapsolja
1 citron, yttersta skalet av den
½ tsk salt
1. Blanda marinaden och lägg den i dubbla påsar tillsammans med köttet och låt det marinera minst en timme.
2. Torka av köttet lätt och stek det i grillpanna någon minut på varje sida, det ska såklart inte vara genomstekt utan vara rosa, salta och peppra lite.
Här var jag lite lat och tog en rätt som jag redan fått ett pris för 2010!
KROSSAD POTATIS MED CHEVRE OCH NÄSSLOR 4 portioner
700 g färskpotatis eller någon delikatesspotatis
1 liter nyplockade nässlor eller spenat
100 g chevré i bitar
50 g smör
2 äggulor
1 klyfta vitlök
1/3 tsk nyriven muskotnöt
knappt 1 tsk salt, nymald vitpeppar
- Sätt ugnen på 225°C. Skala potatisen eller skrubba den mycket väl och sjud den mjuk i lättsaltat vatten.
- Skölj nässlorna noga. Koka upp 1 l vatten med salt och förväll nässlorna 2 minuter. Fiska upp nässlorna, krama ur dem lätt och hacka dem ganska fint. Spara gärna nässelspadet till en soppa. Slå av vattnet på potatisen när den är mjuk och låt den svalna en aning.
- Blanda ned nässlor, smör, äggulor, ost i bitar och kryddor. Riv ner vitlöksklyftan och krossa allt med en slev/stor gaffel. Rör ned en skvimp av nässelspadet om potatisen känns för kompakt.
4. Lägg upp moset i en smord ugnsform/4 stora muffinsformar i muffinsplåt och gratinera i 8-10 min.så ytan blir knorpig och får lite färg.
SVARTVINBÄRSSÅS 4 port
1 liten fänkål
2 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
1 kvist rosmarin
1 msk muscovadosocker
2 dl Cono Sur Organic Cabernet Sauvignon/Carmenere
2 dl kraftig buljong/fond
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk smör+2 msk smör
10g mörk choklad
Maizena+vatten
(salt, nymalen vitpeppar)
1. Hacka fänkål, schalottenlök och vitlök, fräs det i smör i en par minuter.
Tillsätt sockret och låt det fräsa på tills grönsakerna fått en ljusbrun färg.
2. Tippa i vin, buljong och saft och låt allt koka tills hälften av vätskan är borta ca 30 min.
3. Sila och pressa ur all vätska ur grönsakerna, koka upp och runda av med smör och choklad.
Red av såsen så den bara blir simmig och smaka av med ev. kryddor.
LJUMMEN KÅLRABBISALLAD med körvel
200g kålrabbi
100g morot
Smör
Salt
1-2 msk hackad färsk körvel
1. Skala rotsakerna och skiva dem tunt på mandolin, dela i breda strimlor.
2. Fräs de i smöret väldigt snabbt i pannan, de ska ha spänsten kvar, salta lätt och vänd runt hackad körvel.
RÖDBETSCHIPS
2 färska ekologiska rödbetor
½ liter neutral olja
Salt
1. Skala rödbetorna och skiva de tunt på mandolin.
2. Hetta upp oljan och släpp ner rödbetsskivorna en i taget och fritera några minuter tills de är krispiga.
3. Ta upp med hålslev och låt de rinna av på hushållspapper, salta.