2 ägg
1 paket saffran
100g rumsvarmt smör
100g mandel
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1. Hacka mandeln.
2. Vispa ihop saffran och ägg och tillsätt rumsvarmt smör och socker till en porös smet.
3. Blanda ner hackad mandel, vetemjöl och bakpulver till en jämn och lite kletig deg.
4. Rulla smeten på mjölad bänk i tre längder på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 200° i 15 minuter.
6. Låt kaklängderna svalna något och skär dem på snedden i ca 2 cm breda bitar.
7. Torka mitt i ugnen ca 1 timme i 75 °.
2 paket jäst
1 liter mjölk
300g smör
2 paket saffran
2,5 dl socker
2 ägg
1 tsk salt
mjöl till en lätt lite kladdig deg
Fyllning:
100g smör
200 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
ev några droppar bittermandelolja
Pensling:
När bullarna är gräddade och svalnat så pensla med smält smör och vänd i strösocker eller med vispat ägg före gräddning.
♥ Smält smör, strö i saffran och tippa i mjölk och låt det bli 37°. (ja jag vet att alla mortlar runt saffranet med socker men det gör inte jag), eller lägg det i likör/sprit!
♥ Smula jästen och rör ut den med lite av degvätskan.Häll i resten av vätskan och resten av ingredienserna.
♥ Kör degen med maskin och tippa i mjölet tills du får en deg som släpper kanten i bunken men ändå är lite klibbig.
♥ Låt degen jäsa ca 30 minuter, rulla små bullar, tryck i fyllningen med pekfinger och tesked.
♥ Jäs bullarna 30 minuter till, grädda i 225-250° 6-8 minuter
♥ Pensla med smält smör när bullarna svalnat lite och doppa dem sedan i strösocker.
så himla goda!