Om du är trött på tacofärsen och vill ha ngt annat så dra igång den här grytan på torsdagkväll!
Fläskkött i bitar som får puttra på i kryddblandning och cocacola (liiite tveksam till just cola men det är ju sötman man är ute efter) tills det är mjukt och vätskan kokat ihop till en klibbig smakrik gegga, lite taco från grunden. Den här killen Jonas Cramby verkar ha koll på läget och Glimten i Grytan likaså, jag gjorde en mix av bådas recept.
Och ni har helt rätt, det är väldigt likt pulled pork 😉 det här är tydligen mexikanarnas variant.
CARNITAS
1 kg fläskkarré
3-4 klyftor hackad vitlök
2 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk röktpaprika (ta vanlig paprika om du inte har denna)
1 krm cayennepeppar
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk sambal eller 1/2 färsk chili
1/2 dl soya
0,5 l cocacola (inte light)
1 stor apelsin, saften av den
1 lime, saften av den
nymalen svartpeppar
olja till stekning
Servera med: Tortillabröd eller tacochips, tomater, sallad, avokado, picklad lök, creme fraiche och majs
1. Skär köttet i bitar 2×2 cm, lägg det i en stor plastpåse eller plastburk med lock.
2. Blanda alla torra kryddor och gnugga in det i köttet.
3. Rör ihop soya, vitlök, cocacola, apelsin och limesaft, häll det över köttet och låt allt marinera minst en timme.
4. Sila bort marinaden men spara den, stek köttet i omgångar i en gryta som du kan ha i ugnen.
5. Tippa tillbaka marinaden i grytan, fyll på med vatten så det täcker köttet och låt det koka ihop.
6. Tjoff in i ugnen på 125 grader i 3-4 timmar, ta av locket på slutet för nästan all vätska ska koka bort.
7. Smaka av med mera kryddor när köttet är klart.
Har du tid och ork så blir det väldigt gott med de här tortillabröden!
Ja ja ja jag tjatar gärna på om den här för den är såååå himla god!
SALSA med mango och tomat
1 mango
10 småtomater
2 msk hackad rödlök
1/2 kruka hackad koriander
1 msk oliv eller rapsolja
1 msk citronsaft eller limesaft
salt och nymalen svartpeppar
1. Dela mangon i kuber och tomaterna i bitar.
2. Blanda alla de övriga ingredienserna och smaka av så du får lagom syra och sälta.
mummss 🙂
Vilket annorlunda recept! Såg super gott ut!