Det här med gryta på bild är nog det svåraste att få till men jag lovar att det är godare än det ser ut 😉 Buljongen blev ljuvligt god. Jag hade ingen lårfilé utan tog 3 stora kycklinglår som jag stekte med alla kryddor och de fick sjuda i vin och buljong i ca 40 minuter. Sedan följde jag receptet från MerSmak-tidningen. Det blir ju extra god buljong när benen fått koka med, kycklingens alltså 😉
Jag kokade potatis med fänkål och gjorde puré/mos och det passade superbra till grytan. Se till att koka så både potatis och fänkål är riktigt mjuka innan du vispar/mixar moset och eftersom det inte var någon grädde i grytan så slank det ner rejält i moset.Smaka av med salt, peppar, lite muskot, smörklick och som om det inte räckte lite riven ost med smak!
INGREDIENSER
- 8 kycklinglårfileér, ca 500g
- 20 steklökar
- 250g champinjoner
- 140g italiensk salami
- 2 blekselleristjälkar
- 1 klyfta vitlök
- 2 dl vitt vin
- 2 dl vatten
- 2 hönsbuljongtärningar
- 1 tsk torkad timjan
- 1 tsk fänkålsfrön
- 1 lagerblad
- salt och nymalen svartpeppar
- smör till stekning
- ev maizena till redning
- 1/2-1 dl hackad persilja eller gräslök
Gör så här:
- Dela kycklingen i bitar i en gryta, bryn den i smör, krydda och lägg åt sidan.
- Stek lök, svamp, salami, vitlök, timjan och fänkålsfrö i samma gryta och lägg sedan tillbaka kycklingen.
- Tillsätt nu vin, vatten, buljongtärningar, lagerblad och skivad selleri och låt allt småputtra i ca 20 minuter.
- Späd ev. och red av med maizena om du vill ha en simmigare buljong.