Vi firade fina mamma på hennes 80-årsdag i veckan och tog en tur till Jämtland, Wikners i Persåsen, Ovikenost och sista målet var i Glen hos Elaine och hennes restaurang Hävvi i Glen.
Det blev en så lyckad dag och jag lovar att det var värt flera mil på grusväg att få äta denna mat, fantastiska smaker som satt som en smäck, nu vill jag bara dit igen 🙂
Rimmad röding på havtornspuré, kvanneemulsion, friterad jordärtskocka och hjortron.
Renfilé, smörslungade betor, Gotlandssparris, savoykål, grönkål, blåbärsreduktion, kvannesmör och friterad morot.
Det lilla söta blev enbärsglass, hjortron, kanderad kvanne, hjortronsirap och ljungblommor.
Elaine lägger förrätten, behöver jag säga att allt var otroligt gott?!
Tur vi fick se en nalle i allafall…..
Det känns ju lite fjuttigt att komma med min lilla skavgryta efter den här menyn men jag lovar att den också är god 😉
Det här är en av mina favoriträtter av älgkött och när du skär/karvar riktigt tunna skivor så ska de bara snabbstekas och få ett kort uppkok annars blir det segt. ( Har du gott och har vanliga grytbitar så låt de småputtra länge tills de är möra och sedan i med svampen.)
ÄLGSKAVSPANNA 3-4 port
3 hg älgstek/älgskav/viltskav
2 dl torkad svamp rödgul trumpetsvamp eller trattkantareller
2 bananschalottenlökar eller 1 gul lök
2 dl vatten som svampen legat i + 1 svampbuljongtärning
2 msk tomatpuré
10 enbär
3 dl grädde
maizena till redning
salt och nymalen vitpeppar
smör till stekning
Gott till: Gelè, inlagd gurka, picklade grönsaker eller vitlöksfrästa bönor och morötter
1. Flisa köttet tunt när det är fruset eller tina köttet om du köpt färdig skav.
2. Lägg svampen i blöt i lite vatten och hacka löken fint.
3. Krama ur vätskan ur svampen och spara den! Stek svampen i smör, krydda med salt och peppar och låt löken fräsa med på slutet.
4. Lägg svamp och lök i en gryta, koka ur pannan med vattnet som svampen legat i och smula ner svamp buljongen. Låt det koka ihop till ca 2 dl.
5. Stek nu köttet (rumstempererat) snabbt i het panna med smör, krydda och lägg över i grytan.
6. Tippa i grädde och en gnutta redning och låt allt koka ihop några få minuter, inte längre då blir köttet segt!
PALSTERNACKSMOS
4-5 hg palsternacka
2-3 hg potatis
mjölk
smör
salt, nymalen vitpeppar
riven muskotnöt
1. Skala rotsakerna och koka de riktigt mjuka i saltat vatten.
2. Häll av vattnet och kör med elvispen till ett mos, späd med varm mjölk och en rejäl klick smör.
3. Smaka av med kryddor.