Köttgryta det gillar ni väl? ” Böff bårgonjång” eller hur uttalar ni? Den här klassiska franska grytan blir extra god med rökt sidfläsk, smålökar, champinjoner och en rejäl skvimp med rödvin! Låt köttet puttra läääänge så det blir mjukt och mört. Servera med ett mos på rotselleri, palsternacka och potatis det blir jättegott, jag lovar!
BOEUF BOURGUIGNONE
1,5-2 kg grytbitar av älg eller nöt
200g rökt fläsk
2 stjälkar selleri eller en liten bit rotselleri
1 gul lök
2 stora vitlöksklyftor
3 msk tomatpuré
5 dl kraftig buljong
4-5 dl rödvin
2 lagerblad
2 kvistar timjan eller rosmarin (torkade kryddor funkar också)
2 morötter
12-15 steklökar, ge dem ett snabbt uppkok i vatten så går de lättare att skala
12-15 färska champinjoner
salt, nymalen svartpeppar
maizena+vatten till redning
hackad persilja eller timjan till garnering
smör /olja till stekning
- Bryn köttet i omgångar i en rejäl gryta, salta och peppra och låt en hackad lök och vitlök fräsa med på slutet.
- Tillsätt tomatpuré, vin, buljong, stjälkselleri i bitar och örterna och låt allt koka upp, se till att köttet täcks av vätska.
- Sätt grytan i ugnen i 150° i ca 1,5- 2 timmar eller på spisen.
- Stek sidfläsket i bitar, morot, svamp och lök i smör så att de får lite färg, lägg det i grytan och låt den vara i ugnen/spisen i ca 30 minuter till.
- När köttet är mjukt red av med maizena utrört i lite vatten till en simmig konsistens på grytan, späd om det behövs.
- Smaka av med kryddor och garnera med persilja eller timjan när det är dags att äta.
ROTSAKSMOS
- 500g rotselleri
- 500g palsternacka
- 500g potatis
- mjölk
- 50g smör
- nymalen muskotnöt
- salt och nymalen svartpeppar
- Koka rotsakerna i bitar tills de är mjuka, slå bort kokvattnet.
- Kör med elvispen tillsammans med smör och mjölk till ett fluffigt mos, krydda.
TILLBEHÖR: Picklad lök och gurka, gelé