Jag har köpt fantastiskt fint nötkött från krokarna här i Ånge och det känns så bra, kossorna har jag spanat på när jag åkt till jobbet 😉 Jag kokade några fina ben direkt och köttet hamnade i en köttsoppa annars har det blivit en god pölsa eller kalvsylta om jag kokat med några fläskben. Vill man inte göra något av det kokta köttet direkt så frys in det i den goda buljongen och ta upp när det passar.
INGREDIENSER TILL KÖTTKOKET
- 3 kg köttiga ben av nöt eller älg
- 2 morötter
- 2 lökar
- 2 stjälkar selleri / en bit rotselleri /några blad libbsticka
- 10 pepparkorn
- 1 msk salt
- vatten så det täcker benen
GÖR SÅ HÄR:
- Skölj av benen och lägg dem i en stor kastrull.
- Skala, dela och lägg grönsaker + kryddor i kastrullen.
- Täck köttet med vatten och låt allt koka upp under lock.
- Koka köttet (men låt det inte stormkoka) i några timmar tills det är mjukt och lossnar från benen.
- Skumma av buljongen.
- Sila buljongen, låt köttet svalna och “rensa bort” senor och hinnor.
INGREDIENSER TILL KÖTTSOPPA
- 4 liter buljong / vatten från koket
- 1,2 kg rotsaker ungefär, morot, rotselleri, potatis, kålrot, palsternacka, blomkål
- 1 stor purjolök
- 1 lök
- 3 stjälkar selleri
- buljongtärning, helst ekologisk om det behövs
- 2 dl hackad persilja
- salt och peppar
GÖR SÅ HÄR:
- Skala och dela alla rotsaker i bitar, blomkålen i buketter, hacka lök och purjo.
- Koka grönsakerna i buljongen, börja med lök och de hårdaste grönsakerna, låt purjolök och blomkål gå i allra sist i grytan.
- Låt köttet koka med några minuter på slutet.
- Smaka av med kryddor, buljongtärning och hackad persilja.