Ja eftersom vi varit i Kroatien och ätit Balkans klassiska “köttfärsrullar”, Cevapcici så vill jag såklart laga till det här hemma också på mitt vis. Vi åt bara med en sallad och tzatziki men det blir jättegott med klyftpotatis, pitabröd eller en bulgursallad om du är mera hungrig.
Ingredienser
- 500 g köttfärs (älg tog jag men lamm ska det väl vara)
- 1 ägg
- 1/2 dl grädde
- 2 msk maizena
- 2 tsk torkad mynta
- 2 tsk torkad timjan
- 2 tsk malen/mortlad spiskummin
- 1 klyfta riven vitlök
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- smör och olja till stekpannan
Gör så här:
- Blanda ihop köttfärsen med alla de övriga ingredienserna.
- Låt färsen stå i ca 15 minuter, gärna längre.
- Forma avlånga rullar av färsen och stek dom i panna med smör och olja.
- Servera med sallad och tzatziki.
Sallad
- 3 stora tomater
- 150 g feta ost
- 1 liten burk oliver
- 1 rödlök
- 2 nävar ruccola
- 3 msk oliv eller rapsolja
- 2 msk rödvinsvinäger
- 2 tsk honung
- salt och nymalen svartpeppar
- Skiva löken och lägg den i en skål tillsammans med olja, vinäger, honung och kryddor.
- Dela tomater och ost i bitar,
- Lägg ruccola på ett fat, bygg på med tomater, ost, oliver och sist löken med dressingen.
- Smaka av om du vill ha mera vinäger och kryddor.
Tzatziki
- 3 dl turkisk/grekisk yoghurt
- 1 liten gurka
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 msk olivolja
- 1 msk citronsaft
- salt, nymalen svartpeppar
- Dela gurkan längs med på mitten och skrapa bort fröna med en sked.
- Riv gurkan grovt, lägg den i ett durkslag och strö över salt.
- Blanda yoghurten med riven vitlök och oregano.
- Krama ur all vätska ur gurkan, ta i allt vad du kan!
- Blanda gurkan med yoghurten, smaka av med salt och peppar och ställ den kallt en stund.