Det här är en av mina favorittårtor, en nöt eller mandelbotten, ljuvlig smörkräm, toppar av grädde och sist rostade hackade nötter eller mandlar. Ja du hör väl själv att det låter fantastiskt gott! Välj själv om du vill ha nötter eller mandel, jag tog nötter den här gången.
Botten:
1½ dl (100 g) sötmandel
3 äggvitor
1 dl socker
Garnering:
3 äggulor
3/4 dl socker
2 dl vispgrädde
50 g smör, 2 tsk vaniljsocker
2 dl vispad grädde
25 g rostade mandelspån/nötter
Gör så här:
- Täck en form med bakplåtspapper eller smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Mal mandel/nötterna t,ex i en matberedare.
- Vispa vitorna till hårt skum.
- Blanda mandel och socker och vänd ner vitorna försiktigt.
- Bred ut smeten i formen och grädda i ca 20-30 min.
- Stjälp upp kakan och låt den kallna.
- Blanda äggulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull och sjud krämen tjock under kraftig omrörning.
- Ta kastrullen från plattan och rör ned smöret och vaniljsockret.
- Låt krämen svalna och bred den över tårtbotten.
- Låt tårtan bli riktigt kall och spritsa sedan grädde och garnera med rostade mandelspån eller rostade hackade nötter.