Skavgryta med svamp och lök

Det här är en av mina favoriträtter av älgkött och när det är riktigt tunna skivor av fint och mört kött så ska det bara snabbstekas och få ett kort uppkok annars blir det segt.  Har du gott om tid och har kött som inte är lika fint så gör skav/grytbitar och låt de småputtra i flera timmar tills de är möra och sedan i med svampen och grädden!

INGREDIENSER

  • 3-4 hg skav av älg, nöt eller ren
  • 2 dl torkad svamp eller 5 dl färsk, tratt/gula kantareller/champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 5 dl vatten som svampen legat i + 1 svampbuljongtärning
  • 2-3 dl grädde
  • 8 mortlade enbär
  • 2 tsk vinbärsgele eller svartvinbärsaft
  • 3 msk smör till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar

 

Gott till: Pressad potatis eller rotsellerimos, gelè, inlagd gurka, picklade grönsaker,  vitlöksfrästa bönor och morötter

 

1. Flisa köttet tunt när det är fruset eller tina köttet om du köpt färdig skav.
2. Lägg svampen i blöt i lite vatten och hacka löken fint.
3. Krama ur vätskan ur svampen och spara den! Stek svampen i smör, krydda med salt och peppar och låt löken fräsa med på slutet.
4. Lägg svamp och lök i en gryta, koka ur pannan med vattnet som svampen legat i och smula ner svamp buljongen. Låt det koka ihop till ca 2 dl.
5. Stek nu köttet (rumstempererat) snabbt i het panna med smör, krydda och lägg över i grytan. Har du kött som inte är jättefint så låt det nu puttra i buljong tills det är mört!
6. Tippa i grädde och en gnutta redning och låt allt koka ihop några få minuter, inte längre då blir köttet segt!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*