Sushimiddag

 

 
Sushirullning och riskramning stod på schemat igårkväll och det är ju ett kul pyssel om man vill laga mat tillsammans. Det är heller inte alls svårt, alla instruktioner står på ris och noriförpackningarna (men ta på dig glasögonenbara för det är gryyyymt liten stil). De här grejerna finns ju att köpa billigare på asiatiska butiker om man har nära till såna. En bambumatta att rulla ihop makirullarna på är bra att ha och man fyller såklart rullarna med det man gillar och det måste inte vara rå fisk utan helt vegetariska eller med rökt fisk funkar också bra.
 
♥ De här rullarna fyllde vi med lax, gurka och avokado och såklart ska det vara Japansk soya, wasabi och inlagd ingefära (gari) till.
 
♥ Misosoppa är gott vid sidan om, jag har aldrig gjort egen utan bara köpt de färdiga mixerna. Gott att lägga lite salladslök och tunt skivade champinjoner i buljongen eller tofu om du gillar det men det gör inte jag.
 
♥ Rå tunnt skivad lax (sashimi) är jättegott att doppa i soya och wasabi.
 
 
♥ Edamamebönor som är en soyaböna finns att köpa frysta är gott att ha till. De behöver bara ligga några minuter i hett vatten och sedan äter man inte själva skidan men de goda bönorna “tuggar man ur” skalen.
Smörklick och salt på bara eller en skvimp soya.
 
 
♥ Rättikasallad
 
 
♥ Tempura, friterade grönsaker, räkor och fisk med en dippsås till.
 
♥ Dryck till då mina vänner, vatten eller grönt te brukar jag dricka och tänkte att det inte alls passar med vin men vännerna hade köpt med sig ett halvtorrt lätt mosserande som var jättegott till, Casal Garcia hette det.
 
 
♥ Citronglass med frukt till efterrätt men det receptet kommer senare.
 

 
 
 
 
RÄTTIKASALLAD 2 port
1 morot
1/2 rättika, samma mängd som moroten ungefär
 
DRESSING
3 msk citronsaft
2 msk japansk soya
1 klyfta riven vitlök
1/2 msk riven ingefära
1/2 tsk sambal
1 tsk socker
1 msk rostade sesamfrön eller furikake (färdig blandning med sesamfrön och sjögräs)
1/3 dels kruka koriander
 
 
1. Blanda ihop marinaden och rosta sesamfröna.
 
 
2. Skala morot och rättika och strimla dem med potatisskalaren eller med en mandolin och blanda över dressingen och koriandern.
 
 
 
Det här var ett bra recept på tempurasmet som jag hittade i Sundsvalls tidning, det bästa jag testat.
Det funkar att fritera de flesta grönsaker men eftersom vi gjort så mycket sushi så blev det bara små färska broccolibuketter och stora räkor (som var kvällens största miljöbov men jag blev så frestad när de låg där i frysdisken på Coop)
Har du bra syn så ligger det friterade längst bak på bilden 😉
 
 
TEMPURASMET
1 dl majsstärkelse (maizenamjöl)
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl öl
pankoströbröd
 
olja till fritering
 
Egentligen ska det bara dippas i soya och risvin men jag gillar den här såsen bättre.
 
Dippsås:
1 dl sweetchilisås
2 lime, saften av dem
2 msk fisksås
 
 
1. Rör ihop dipsåsen och sedan tempurasmeten.
 
2. Hetta upp oljan.
 
3. Doppa broccoli, salladslök, squash, blomkål, stora räkor, fisk, lax
 
4. Blanda tempurasmeten, doppa det du ska fritera först i smeten och sedan i ströbrödet.
 
5. Fritera i omgångar tills grönsakerna/räkorna är krispiga och fått bara lite färg.
 
6. Låt rinna av på hushållspapper och servera tillsammans med dippsåsen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*